Annons

 i Notiser, Vinter

Fem personer avlidna i isolyckor under November! En tragisk ökning mot förra året då endast en avliden kunde konstateras. Isarna har under förvintern varit minst sagt osäkra på många ställen.

SLS kommenterar:

Svenska Livräddningssällskapets preliminära sammanställning över omkomna vid drunkningsolyckor visar att 5 personer mist livet under november 2023 jämfört med 1 personer under november 2022. Totalt har 68 personer omkommit i år vid drunkningsolyckor. Under samma period förra året omkom totalt 66 personer.

2023 november 2022

5 Övriga 1

5 Totalt 1

Försiktighet i samband med is-aktiviteter.

Även om inte novembers preliminära statistik över dödsolyckor i samband med drunkning inte noterar några händelser i samband med is-relaterade aktiviteter vill Svenska Livräddningssällskapet ändå passa på att mana till stor försiktighet med anledning av rådande

isläge i stora delar av landet. Majoriteten av landets frusna vattendrag är snöbelagda. Detta är ett riskfyllt läge där stor försiktighet ska iakttas vid eventuell is-aktivitet. Det vatten som började frysa har hindrats i sin tillväxt av isolerande snötäcke. Dessutom, på grund av höga flöden i många vattendrag, har istillväxten hindrats vilket leder till försämrad hållfasthet. Att testa isens bärighet är alltid en grundregel men blir möjligen än viktigare och delvis svårare med anledning av snötäcket. Man ska heller inte låta sig luras av senaste tiden låga temperaturen. Dessa har endast inverkat positivt för isens tillväxt på snöfria isar och öppna vattenspeglar.

Uppmaningen om att anamma ledorden: kunskap, utrustning och sällskap är väl motiverat. Och glöm inte bort: utrustningen är inget vaccin mot ofrivilliga ”plurr”. Det krävs såväl förståelse som övning för att hantera ispik, isdubbar och kastlina, för att ta sig upp ur en vak, och inte att förringa, ett sällskap med väl så goda kunskaper, om att snabbt förstå situationen och kunna ingripa med rätt och riktig handlingskraft.

Några enkla regler för ökad säkerhet:

• Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr. För den som inte är väldigt iskunnig rekommenderar minst 10 cm kärnis.

• Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.

• Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.

• Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.

• Använd säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar under hakan och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen. Se till att placera telefonen i ett vattentätt fodral och värmeisolerande ficka.

• Lär dig isens svaga punkter. Särskilt viktigt att undvik nu är: strömsatta områden som in- och utlopp och sund.

• Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig.

• Ladda ner 112-apen för att kunna larma då anger du också din position vilket underlättar mycket för larmoperatören att leda in blåljuspersonal.

Läs mer på www.issäkerhet.se

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under november 2023.

5/11 Hav, övrigt, man 70-årsåldern

Hamn, Örnsköldsvik, Y-län

En man i 70-årsåldern avled i en drunkningsolycka i Örnsköldsviks hamn. Förbipasserande såg en kropp flyta i vattnet och larmade 112. Räddningstjänst fick upp mannen för transport till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

10/11 Damm, övrigt

Botaniska trädgården, Lund, M-län

En person hittades i dammen i Botaniska trädgården i Lund. Personen förklarades senare vara avliden. Det finns inga misstankar om brott i samband med händelsen.

15/11 Å, övrigt. Man, 70-årsåldern

Ullared, Falkenberg, N-län

Man i 70-årsåldern som påträffades i ett vattendrag i Ullared tidigare på dagen har avlidit, meddelade polisen. Mannens närmaste anhöriga har underrättats.

30/11 Hav, övrigt, fordon bil, man 25-årsåldern, man 30-årsåldern

Industrihamnen, Malmö, M-län

Polisen fick under torsdagskvällen in larm om misstänkt drunkning i Industrihamnen i Malmö. Två män påträffades omkomna i en bil som låg i vattnet i Industrihamnen i Malmö. Polisen utredde dödsfallen först som mord men nu tror man det rör sig om en olycka. Polisen misstänker att en ”buskörning” ligger bakom att bilen hamnade i vattnet. Männen är mellan 25 och 30 årsåldern. Anhöriga är underrättade.

Ytterligare information

Mikael Olausson, Generalsekreterare, sakkunnig vattensäkerhet och drunkningsprevention 0769-41 14 65

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSB:s IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkningsolyckor i Sverige samt svenska medborgare utomlands – exklusive suicid och mord.

Ämnen

Kategorier


Svenska Livräddningssällskapet är en ideell organisation som har som ändamål att främja allmän simkunnighet, att verka för utbredd kunnighet i livräddning och att propagera för säkerhet vid all verksamhet i anslutning till vatten och isar. Kunskap räddar liv. Därför är kunskap om vattensäkerhet centralt i vårt arbete för att minska antal drunknade, mot NOLL-visionen, Ett Sverige fritt från drunkning.

Vi består av 21 självständiga regionförbund, 8 lokalföreningar och en riksorganisation. Vi ingår i ILS – International Lifesaving Federation, som är en paraplyorganisation för alla livräddningsorganisationer världen över. Läs mer om oss på: www.svenskalivraddningssallskapet.se eller www.facebook.com/svenskalivräddningssällskapet.Läs mindre

<

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera