Annons

 i Magazinet

Skulle du släppa en gammelgädda levande tillbaka som du nyss fångat? Eller en blank havsöring, som inte är fenklippt? Fiskar du endast arter som inte är utrotningshotade? Om du svarade jakande på alla frågorna, är du troligtvis en ansvarsfull fritidsfiskare.

Fiskehobbyn har under de senaste årtionden förändrats från hushållsfiske till fritidsfiske. Då det gäller fritidsfiske spelar inte fångsten en lika stor roll, utan fisketuren har blivit ett sätt att få vara i naturen, slappna av och få nya upplevelser. 

Ansvarsfullhet och etik har kommit att styra fritidsfisket alltmer. Oron för fiskbeståndens framtid har fått fritidsfiskarna att vakna. Om vi vill att kommande generationer ska få uppleva de fina fiskemöjligheterna i vårt land, måste vi fiskare kunna göra rätt val ute vid vattnen samt uppträda enligt de krav naturen ställer på oss.

Finlands Fritidsfiskarens Centralorganisation (FFC) har med anledning av ovan startat upp projektet Den ansvarsfulla fritidsfiskaren. Syftet med projektet är att vägleda det finländska fritidsfisket mot en alltmer hållbar och etisk inriktning. Till exempel bör fisket efter matfisk riktas mot sådana fiskarter och –individer, som klarar det så kallade fisketrycket. Man bör även komma ihåg att det är totalt förkastligt att rovfiska för att fylla frysen. Fisk är bäst färskt tillagad, direkt efter fångsten. Stora moderfiskar är värdefulla i förökningssyfte och därför simmande genbanker. Dessa fiskar lönar det sig således alltid att returnera levande till vattnet.

Långtifrån alla utrotningshotade fiskarter är fridlysta, men rent generellt är det bäst att returnera även dessa till vattendraget. Hantering och returnering av fisken skall alltid ske på ett så hänsynsfullt sätt som möjligt, så att fisken inte åsamkas skador eller lidande.

FFC har startat upp nya internetsidor för projektet ifråga och mer information hittar du på adressen www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen. Webbsajten är på finska. På sidorna kan man bl.a. underteckna en förbindelse för ansvarsfullt fritidsfiske, vilket belönas med ett högklassigt klistermärke. Märket fungerar som ett ypperligt kännetecken för den ansvarsfulle fritidsfiskaren.

 Tilläggsinformation

Fiskerikonsulent Jan-Peter Pohjola, tfn 050 564 8009

Fiskerikonsulent Juha Ojaharju, tfn 045 113 3050

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!