Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Nu ska hemligheterna upp till ytan! Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar tillsammans med lokala fiskeklubbar en föredragsturné om våra svenska vatten, hur vi påverkat dem och hur vi kan skapa positiv förändring. Publiken kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Nyligen visade SVT hans unika filmtrilogi Fiskarnas Rike där tittaren tas med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav. Filmserien har väckt starka känslor runt om i landet och har blivit flerfaldigt prisbelönad både i Sverige och internationellt.

Nu kommer Martin och visar filmklippen tittarna inte fick se på TV. Han berättar om det spännande arbetet bakom kulisserna och vad teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten. Publiken ges möjlighet att ställa frågor och engagera sig i lokala vatten- och fiskefrågor då Studiefrämjandet och de lokala sportfiskeklubbarna är på plats.

Goda exempel ger hopp

Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och lekplatser hindras.

Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet.
Men Martin visar också exempel på att negativa trender går att vända.

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel, säger Martin Falklind. Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kanske ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka förvaltningsbeslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat.

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i Martins föredrag. Vi människor får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind.

Från TV-soffan till lokalt engagemang

Studiefrämjandet och Sportfiskarna vill med föreläsningarna skapa möjligheter att ta publikens engagemang vidare. Båda organisationerna arbetar för hållbart fiske och kan hjälpa människor att lära sig mer, organisera sig och bidra till lokal förändring, bland annat kan vi stötta ideella krafters arbete med att restaurera av vattenmiljöer. Vi omvandlar engagemang till praktisk handling men öppnar också upp för samtal om klimat- och miljöfrågor i ett lokalt perspektiv.

I Gävle ges ni möjlighet att möta Martin Falklind och besöka föreläsningen på Gasklockorna, 19 februari kl. 18 – 21.

Biljetter finns här: Länk till biljettförsäljning, öppnas i nytt fönster

Evenemang på Facebook: Facebooklänk, öppnas i nytt fönster

Förra årets föreläsning och följande studiecirkel i Ljusdal bidrog bland annat till:

11-årige Edvin hittade döda fiskar i Runemo – återställde själv ekosystemet i bäcken | SVT Nyheter

Kontaktperson på Studiefrämjandet Gävleborg:

Tobias Halvarsson
Telefon: 076-125 96 28
E-post: tobias.halvarsson@studieframjandet.se


Studiefrämjandet vill ge människor kunskap och kraft att forma sin framtid. Vi är ett av Sveriges största studieförbund med ett brett utbud av studiecirklar, utbildningar, kulturupplevelser och föreläsningar. Varje år samlas över 200 000 deltagare i våra studiecirklar och kurser. Vi har en särskild inriktning på om natur, djur, miljö och kultur.

Studiefrämjandet är ett partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. Studiefrämjandet är en ideell förening grundad på våra 19 medlemsorganisationer och deras demokratiska inflytande.

Utifrån ett demokratiskt synsätt hävdar vi allas lika värde och rätt till kunskap, kultur och bildning. I all vår verksamhet ska vi främja mångfald och motarbeta utanförskap och rasism.

Vi arbetar med hållbarhet som ledstjärna och är en plattform för samtal om hur vi skapar bästa möjliga värld för oss och kommande generationer.

<Du vet väl att du kan läsa alla fiskenyheter gratis på appen FishBrain Ladda ner Fishbrain här 

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera