Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Nu ska hemligheterna upp till ytan! Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar nu tillsammans med lokala fiskeklubbar en föredragsturné om våra svenska vatten. Publiken kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under snart fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Nyligen visade SVT hans unika filmtrilogi där tittaren tas med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav – Fiskarnas Rike.

Nu kommer Martin och visar filmklippen du inte fick se på TV, han berättar om det spännande arbetet bakom kulisserna och vad teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten. Vi får höra om missöden och framgångar, om de människor Martin träffade längs med vägen och hur vi tillsammans kan skapa hållbara vattenmiljöer i framtiden.

Många år till färdig film

Det har varit en lång resa från idén att dokumentera svenska fiskar och undervattensmiljöer på film, till att materialet nu går att visa. 1509 timmar råmaterial har filmats, sorterats, , klippts och bearbetats. Under föredraget kommer Martin berätta om både dråpligheter, utmaningar och toppar som detta arbete inneburit.

– Jag vågar nog påstå att något liknande inte gjorts i Sverige, i alla fall inte i denna skala. Det handlar verkligen om teamwork. Vi har byggt ett grymt team med fotografer, fiskexperter, tekniker och säkert ett hundratal fisk- och naturintresserade människor som hjälpt till ute vid vattnen. Tillsammans har vi hittat vägar runt alla de fysiska och mentala prövningar som det innebär att filma fritt levande fiskar under vattnet.

– Och när det har varit som kallast och jävligast, då har det dykt upp någon vänlig person med en kopp kaffe. När all utrustning har känts tung, då har det kommit en bonde och kört den med traktorn. Och överallt har det funnits kunniga människor som hållit koll på temperaturer, issmältning, fiskarnas humör och som ringt till oss när viktiga händelser varit på gång

FÅ ALLA FISKENYHETER DIREKT VIA FISHBRAINAPPEN

Men klar, det blir Martin aldrig. Drivkraften att fortsätta filma är stark.

– När det gäller fiskar så har vi lyckats dokumentera cirka hälften av våra sötvattensarter och en dryg tiondel av saltvattensarterna. Det finns mycket kvar att göra och det går alltid att få en bättre bild. Men nu under vintern, när filmarbetet ligger nere, ser jag fram emot att få möta publiken och få visa godbitarna ur detta projekt.

Martin Falklind kommer till Klarasalen på Halmstad stadsbibliotek torsdagen den 3:e mars kl. 17.30.

Läs mer om föreläsningsturnén på www.studieframjandet.se/fiskarnasrike

Kontakt i Halmstad

Jerry Petersson
jerry.petersson@studieframjandet.se
076-6286025

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera