Annons

 i Eko/Miljö

Högsta domstolen fastställde under 2014 att staten var skyldig att ersätta sju fiskare i Haparanda skärgård för den ekonomiska förlust som kunde ha uppkommit till följd av de fiskerestriktioner som infördes genom en förordning som begränsade fisket i Torne älvs fiskeområde. Fiskarna har nu nått en överenskommelse om ersättning med staten genom justitiekanslern.

Domen i högsta domstolen var unik på så sätt att det klargjordes att rätt till ersättning i vissa fall kan grunda sig direkt på grundlag när särskilda bestämmelser om ersättning saknas. Genom överenskommelsen erhåller de tio fiskarna över 11 000 000 kr i kompensation för intrånget och ombudsarvode. Överenskommelsen undertecknades måndagen den 27 augusti 2018 av justitiekansler Anna Skarhed och fiskarnas ombud jur. kand. Lisa Kylenfelt, LRF Konsult.

– Förlikningen är en upprättelse efter de årtionden av strider om fiskevattnet i Bottenviken som har rått mellan stat och fiskare, en tvist som har gått under namnet Fiskekriget i Haparanda skärgård, säger Rickard Josefson, chefsjurist LRF Konsult.

Har du frågor vänligen kontakta:
Anna Burlage Sjöberg, Pressansvarig LRF Konsult, 08-700 20 10anna.sjoberg@lrfkonsult.se

Lisa Kylenfelt, Jurist, LRF Konsult, 031-337 36 82lisa.kylenfelt@lrfkonsult.se

LRF Konsult är Sveriges största redovisnings- och rådgivningsföretag med 75 000 kunder och 1 400 medarbetare på fler än 130 orter. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi, skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för småföretagare.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!