Annons

 i Eko/Miljö

Högsta domstolen fastställde under 2014 att staten var skyldig att ersätta sju fiskare i Haparanda skärgård för den ekonomiska förlust som kunde ha uppkommit till följd av de fiskerestriktioner som infördes genom en förordning som begränsade fisket i Torne älvs fiskeområde. Fiskarna har nu nått en överenskommelse om ersättning med staten genom justitiekanslern.

Domen i högsta domstolen var unik på så sätt att det klargjordes att rätt till ersättning i vissa fall kan grunda sig direkt på grundlag när särskilda bestämmelser om ersättning saknas. Genom överenskommelsen erhåller de tio fiskarna över 11 000 000 kr i kompensation för intrånget och ombudsarvode. Överenskommelsen undertecknades måndagen den 27 augusti 2018 av justitiekansler Anna Skarhed och fiskarnas ombud jur. kand. Lisa Kylenfelt, LRF Konsult.

– Förlikningen är en upprättelse efter de årtionden av strider om fiskevattnet i Bottenviken som har rått mellan stat och fiskare, en tvist som har gått under namnet Fiskekriget i Haparanda skärgård, säger Rickard Josefson, chefsjurist LRF Konsult.

Har du frågor vänligen kontakta:
Anna Burlage Sjöberg, Pressansvarig LRF Konsult, 08-700 20 10anna.sjoberg@lrfkonsult.se

Lisa Kylenfelt, Jurist, LRF Konsult, 031-337 36 82lisa.kylenfelt@lrfkonsult.se

LRF Konsult är Sveriges största redovisnings- och rådgivningsföretag med 75 000 kunder och 1 400 medarbetare på fler än 130 orter. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi, skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för småföretagare.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera