Annons

interfiske-daiwa-p
 i Notiser, Press/Reklam

Med över 70 000 fiskeplatser i Skandinavien, alla fredningszoner och en egen djupkarta har den norska fiskeappen blivit en stor framgång i Skandinavien. Många av Sveriges ledande fiskeprofiler ligger bakom de svenska fiskeområdena. En av dem är Jörgen Larsson, som säger att appen är precis vad Sverige behöver nu.

Med Fiskher har skandinaviska sportfiskare fått ett nytt verktyg för att hitta bra fiskeplatser och fiska lagligt längs kusten. Appen, som utvecklades och lanserades i Norge sommaren 2020, har haft en fantastisk framgång. På mindre än ett år hade mer än 170 000 fiskare laddat ner den norska versionen! På drygt en månad har mer än 30 000 tyskar, danskar och svenskar laddat ner appen – och de ger tummen upp åt funktionerna!

Ett användbart verktyg för alla svenska fiskare

Fiskher lanserades i Danmark den 15 maj och i Sverige den 1 juni i år. Konceptet är detsamma i alla länder: med kunskapen från de bästa och mest erfarna fiskarna i varje land registreras tusentals bra fiskeplatser för de vanligaste fiskarterna som synliga fiskeområden på en karta eller satellitbild. Fälten har olika färger för varje art och visar exakt var du ska placera ditt bete när du fiskar längs kusten eller till sjöss från en båt. I Sverige visar appen mer än 15 000 fiskeområden för 19 arter längs hela kusten, samt i sjöarna Vänern och Vättern.

Det råder inget tvivel om att det är fiskeområdena som är den största framgångsfaktorn. Men en annan funktion verkar vara den som sticker ut lite extra i Sverige. Här har man nämligen inkluderat alla fredningszoner och förbudsområden som synliga fält på kartan, inklusive nuvarande regler. Detta har aldrig tidigare gjorts i Sverige och kommer garanterat att göra det mycket lättare att fiska lagligt i framtiden, för både lokala fiskare och besökare. Den innehåller också alla de nya “Re-Fish-områdena” för abborre och gädda längs Ostkusten, som är nya för i år. Frånsett detta kan du också se alla andra fält längs kusten och ute i havet som påverkar sportfiskarens vardag.

Jörgen Larsson tycker att Fiskher är helt unik

En av Sveriges största fiskeprofiler är utan tvekan Jörgen Larsson. Han gick med i Fiskher för att han insåg hur viktig Fiskher kommer bli för ett fortsatt sportfiskeintresse hos yngre generationer, för att sportfisket ska bedrivas lagligt och för en hälsosammare sportfisketurism. Tillsammans med de andra svenska fiskarna deltog han aktivt i utvecklingen av den svenska utgåvan. Han kommenterar detta:

– Jag tror att Fiskhers största styrka är att fiskeområdena systematiskt väljs ut av erfarna och professionella sportfiskare. De går i god för att fiskeområdet är bra och kan ge bra fångster. Det betyder att särskilt barn, ungdomar och andra som är nya på sportfiske kan få den hjälp de behöver för att komma i gång.

Genom ett liv som sportfiskare, där han delar sin kunskap och ger inspiration genom filmer, böcker och artiklar, vet Jörgen vad som krävs för att lyckas.

– En av de viktigaste faktorerna är att du som oerfaren får förtroende för utrustningen, fiskeplatsen och inte minst dig själv som fiskare. Nu kan alla hitta en fiskeplats och börja dagen med tro på sig själva. Att kunna fiska lagligt och släppa åter fisk som inte håller måttet eller inte får tas upp är inte heller ett problem som unga människor behöver oroa sig för, eftersom appen visar det bättre än någon annan lösning i Sverige i skrivande stund.

– Man kan nästan säga att appen ger amatörerna förtroende via telefonen, säger Jörgen med sitt varma och bekanta leende.

Pandemin, folket och Fiskher

Det råder ingen tvekan om att pandemin har gett sportfisket ett lyft. Många har borstat dammet av sin gamla utrustning eller investerat i ny. Eftersom målgruppen för Fiskher inte är proffs och de skickligaste fiskarna, utan amatörerna, besökarna och utländska turister, har det varit perfekt tajmad och given succé från första dagen.

Huvudfokus på fiskeområdena är inte nödvändigtvis var du får den största fisken, eller där du måste ha en rejäl båt eller vara extremt skicklig och uthållig för att fiska. De bygger snarare på att finnas där människor bor, där det är lätt att komma till kusten och i områden där proffsen vet att det förekommer mycket fiske och att du kan få fisk här. Den som är mer erfarna och som kan läsa områdena själv, kommer snart också att se att även många av fiskeplatser som passar dem, eller ofta besöker, också finns i appen.

FAKTARUTOR

Några av de viktigaste funktionerna i appen

Appen syftar till att vara enkel och intuitiv. Därför försöker Fiskher hålla en stram linje med få men funktionella funktioner framför. I menylistan kommer andra ytterligare funktioner i appen att läggas till. Här hittar du bland annat båtramper, båtvrak och information om alla fiskarter.

Fiskeområdena

Fiskher

Till skillnad från de flesta fiskeappar använder Fiskher proffsen för att rita och godkänna fiskeplatser, inte data från appens användare. Detta har hittills betytt 15 000 fiskeområden för 19 populära fiskarter. Abborre har till exempel mer än 5 000 fält, gädda runt 3 000 och havsöring nästan 2 500. Under sommaren får appen också två uppdateringar där nya arter kommer in och minst 2 000 nya fiskefält kommer in i appen.

Välkända fiskare som Marcus Lundgren, Pelle Klippinge, Mathias Arnham, Bo Nettelbladt, Robert Westin, Martin Sethman och Hannes Bengtsson är några av dem som har varit delaktiga i att leverera och kontrollera fiskefälten.

Fredningszonerna 

Skremett

Som enda källa kan du via appen se alla nuvarande fredade zoner i havet, på Vänern och Vättern som synliga fält på en karta, allt på ett ställe. De gäller endast sportfiskare och visas som transparenta zoner ovanpå djupkartan eller satellitbilden. Ett klick och information om området, arten och tidsperioder som gäller visas. En länk tar dig också direkt till svenska Fiskeregler, där du kan läsa detaljerad information om skyddade områden och aktuella fiskeregler.

Fiskher djupkarta 

skjermfyra

Fiskhers djupkarta är helt gratis. Det bör inte förväxlas med ett riktigt sjökort eller användas för navigering. Kartan, som endast har utvecklats för fiske och med tvåmeters djupkurvor, har fått färger som är speciellt anpassade efter danska och svenska fiskares behov. Detta för att ge maximal kontrast så att konturerna syns extra bra.

Fiskdetektering och minsta storlek

fyra

Med Fiskhers AI-drivna fiskigenkänningsfunktion kan du ta en bild av fångsten och sedan talar appen om vilken typ av fisk det är. Den här funktionen är förmodligen Skandinaviens bästa och mest exakta. Den visar sannolikheten i procent, namnet på fisken och information om tillåtna minimistorlek för arten.

Svarta tavlan 

fem

Fiskhers enkla fisketavla är populär. Det gör det möjligt för fiskare att dela fångster med andra, och inte minst, till sin egen fiskedagbok. Fotot och viss information om fångsten lagras och fungerar som en helt privat eller öppen fiskedagbok.

Gömda pärlor och premium

För de flesta kommer appens gratisversion räcka. Som fiskare har du tillgång till tusentals fiskefält och grannländernas versioner. Om du uppgraderar till premium får du dessutom tillgång till mer än 1 500 nya fiskeområden i Sverige (”Hidden gems”) samt tillgång till premiumarter som lax, havsöring, rödspätta och piggvar. Bortsett från detta är allt annat i appen gratis.

Övrig fakta:

Översikt arter

Gratisversion: näbbgädda, kolja, makrill, gråsej, sill, bleka, abborre, gädda, vitling, sandskädda, berggylta och sik.

Premium: torsk, lax piggvar, rödspätta, öring, gös och havsöring.

Priser:

Gratisversioon: 0 kr.

Premium för tre mån: 149 kr, Premium för 1 år: 249 kr.

Läs mer på: www.fiskher.com

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera