Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Enligt dom av Nacka Tingsrätt så kommer fiskvägar byggas i Österdalälven. Detta är en del av den så kallade harrdomen som levererades idag. Det här är en stor vinst inte bara för harren utan även för öringen.

En fiskväg som harren tar sig förbi klarar öringen galant. Detta är också en stor vinst för vår rörelse, detta är ett utfall som visar att storskalig kraft inte ska undantas från miljöåtgärder och kommer vara otroligt viktig att hänvisa till i framtida mål om nästan instans beslutar lika.

De åtgärder som ska göras enligt domen är fiskvägar vid Spjutmo, Blyberg och Väsa krafstation, Länsstyrelsen Dalarna fick i uppdrag att ge närmare bestämelser om dessa. De ska vara klara om senast sex år från att domen vunnit laga kraft (idag). De är även ålagda att tappa minst 2,5m³ vatten i fiskvägarna. Det ska finnas fungerande upp- och nedströmsvandringar och det bolag som äger dammen ska se till att det finns anordningar för att mäta hur mycket vatten som går i passagen.

Rätten beslutade även att Älvdalens FVOF och Mora/Våmhus FVOF ska få 3 000 000 kr var av vattenregleringsföretagen och Dalälvens FVOF ska få 4 500 000 kr.

Det är otroligt skönt att det jobb som Älvräddarna (och många andra) har lagt ned på det här lönar sig. Mer information kommer när vi fått domen på papper. Men mycket viktigt att tänka på är att detta är bara på tingsrättsnivå, vattenregleringsföretagen kommer med all sannolikhet överklaga till Svea Hovrätt. Om så är fallet hoppas vi på samma domslut där.

Strömmande vatten – Levande landskap

//Rasmus Gustafsson

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!