Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Att märka alla fiskeredskap, nät trålar mm för att kunna återfinna förlorade sådana borde vara en självklarhet och ett krav på global fiskeindustri sedan länge. Det är det inte! Nu tar svenskt företag fram ett verktyg för att kunna hitta borttappade redskap…

– Förmågan att lokalisera fiskeredskap är en förutsättning för rent och levande vatten Marin nedskräpning, olagligt fiske och fara vid navigering är idag ett världsomfattande problem delvis på grund utav förlorade fiskeredskap. Redskapen flyter omkring i haven som gör att fiskar / däggdjur fastnar och svälter ihjäl.

I vårt projekt Hitta Mig 2, finansierat av Vinnova, kommer vi att utveckla en enhet man kan fästa på fiskeredskap och en digital lösning så att de enklare och till en lägre kostnad kan återfås.

Genom att yrkesfiskare eller professionella fiskare ska kunna se var i vattnet fiskeredskapen ligger så som exempelvis burar, fiskenät och ryssjor kan man förhindra att tråla på samma ställe och då råka ta sönder något. Genom att kunna se vart i havet sitt fiskeredskap ligger kan man också åka och hämta upp det igen.

Enheten som ska fästas på redskapen gör det inte bara lättare att hitta borttappade fiskeredskap som förstör miljön, utan minskar även chansen att redskapen går förlorade så att dem inte kan återanvändas eller återvinnas. Idag skickar man ner krokar där man tror att sina redskap ligger i hopp om att hitta dem, men tyvärr går många förlorade. Plasten i redskapen bryts sedan ner till mikroplaster och riskerar då att hamna i den marina näringskedjan och förorsaka ännu mer skada på det marina livet.

Sammanfattningsvis har vår lösning två syften, att hitta förlorade fiskeredskap som lossar och att man ska slippa köra på de fiskeredskap som ligger utplacerade i vattnet.

Det finns idag flera bra företag och organisationer som städar, tar emot anmälningar och försöker rensa upp i haven. Men det finns ingen som har börjat förebygga problemet innan det är sker, därför hoppas vi, att med hjälp av vår lösning kunna se stora förändring på det här problemet i havet.

Vår utmaning är att utveckla en kostnadseffektiv undervattens identifiering och lokaliseringsmetod för fiskeredskap och vårt projekt pågår fram till September 2023.

Följ oss här på Mynewsdesk för att hålla dig uppdaterad i projektets gång!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera