Annons

 i Eko/Miljö

Tillsammans med kolleger Estland och Tjeckien har forskare från SLU kartlagt malens arvsmassa – genomet. Malen är Europas största sötvattensfisk och genom att knäcka dess genetiska kod hoppas forskarna kunna avslöja hemligheterna bakom dess snabba tillväxt, friska aptit och långa livslängd.

Den europeiska malen Silurus glanis kan bli upp till 5 meter lång och väga 300 kg. Som nattligt rovdjur högst upp i näringskedjan äter den det mesta som ryms i dess breda mun: ryggradslösa djur, fiskar, grodor, gnagare och fåglar. När vattnet är varmt och det finns gott om föda växer malen mycket snabbt, och kan redan efter tio år nå en längd på en och en halv meter. För en mal är detta dock bara början eftersom den kan bli 80 år gammal. Det är knappast förvånande att många sportfiskare drömmer om att få en mal på kroken.

På grund av sin snabba tillväxt och sitt välsmakande kött har malen blivit en alltmer populär art för akvakultur. Hittills har dock bristen på genetisk information hämmat selektiv avel.

Läs mer här -> SLU

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera