Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Forskarna på Internationella havsforskningsrådet (ICES), har nu publicerat sin rekommendation för 2022 års fångstkvot av lax i Östersjön. Återigen varnar ICES för riskerna med fiske på svaga älvbestånd och rekommenderar nu att endast kustfiske inom Bottenviken, Bottenhavet och Ålands hav bör fortsätta och att allt övrigt havsfiske efter lax i Östersjön måste stängas.

Varje år ger ICES en statusrapport för östersjölaxen och beräknar hur stort det kommersiella yrkesfisket bör vara för att fisket ska ligga på en hållbar nivå. ICES-forskarna betonar återigen i årets rådgivning att laxen i Östersjön består av ett antal olika älvbestånd och att fiske på svaga bestånd till havs omöjliggör återhämtningen av de svagaste laxälvarna.

En viktig del i årets rapport är att en ökning av sjukdomar har haft en negativ påverkan under flera år vilket har minskat mängden lax som återvänder till sina hemälvar för lek. Forskarna förklarar att flera vildlaxbestånd fortfarande är hotade och att fisket på dessa bestånd genast måste minskas. Särskilt utsatta är de svagaste vildlaxbestånden som exempelvis Rickleälven, Lögdeälven och Ljungan samt bestånd i södra Östersjön. Läs mer här Sportfiskarna!

 

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera