Annons

 i Ettan, Spinn

Första svenska rekordet någonsin på strupsnittsöring! För första gången i Sportfiskarnas Storfiskregisters historia har arten strupsnittsöring registrerats. Fem sportfiskare fångade hela 14 exemplar av denna hemlighetsfulla fiskart i en tjärn i Årefjällen i Jämtland.

Under augusti begav sig en expedition med fem dedikerade sportfiskare till Jämtland för ett mycket speciellt uppdrag. Sportfiskarnas egen artjägare Hans Lindqwist samlade ihop ett sällskap bestående av honom själv, Gustav Nyström, Simon Johannesson, Kelvin Hylén samt Robin Kanthe. Målet var att utforska en liten tjärn vid namn Stora Åtjärn i Årefjällen.
Här planterade strupsnittsöring (Oncorhynchus clarkii) ut redan 1966–68. Enligt uppgift hade också fisken kunnat överleva och fortplanta sig. Expeditionen blev en liten framgångssaga. För visst fanns det strupsnittöring i tjärnen. Samtliga av killarna lyckades också fånga den eftertraktade fisken, när de spinnfiskade med lätt utrustning och små spinnare eller skeddrag.

– Två av de första fiskarna som fångades blev också de tyngsta och kunde efter granskning av inkomna uppgifter och foton, samt test av den medhavda vågen utses till nya svenska sportfiskerekord, meddelar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare

De två som tilldelas svenska rekord är:
Robin Kanthe – strupssnittsöring 320 gram, 31 cm. Fångsttid :7 augusti kl 07.00
Kelvin Hylén – strupssnittsöring 420 gram, 35 cm. Fångsttid: 7 augusti kl 08.00.

Om strupsnittsöringen
Strupssnittsöring är en laxartad fisk som kännetecknas bland annat av den röda eller gula randen, ”strupsnittet”, som finns mellan underkäkshalvorna på båda sidorna av huvudet. I nordamerikanska vatten blir den betydligt mer storväxt än de exemplar som nu fångats i Sverige. Den förekommer i sin ursprungliga miljö som både kustlevande och insjölevande form.

Sportfiskarna gratulerar de nya rekordinnehavarna och deras kamrater till både svenska rekordnoteringar och en lyckad fiskeexpedition.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över
38 000 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på:
070-990 38 60
nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera