Annons

 i Eko/Miljö

Vi fortsätter vårt miljö- och integrationsprojekt för att göra Svartbyträsket renare och klarare. Fjolårets reduktionsfiske i träsket blev en succé och fisken kunde omvandlades till biogas motsvarande hela 4.000 mils bilkörning.

– Fjolåret gick jättebra. I det första fisket tog vi 10 ton och det är ju klart “over the top”. I fjol så fick vi rätt redskap och så hade vi kunskap vi kunde ta med oss från året innan också. Nu är det kortare tid och vi kommer nog inte att nå de siffrorna i år, men jag är inte alls förvånad om vi tar minst hälften, säger Robert Westin som leder fisket.

Förra hösten genomfördes också reduktionsfiske i stor skala. För att behålla effekterna av det fisket samt ytterligare minska beståndet av vitfisk, fortsätter nu vårt reduktionsfiske även i år. Skillnaden jämfört med ifjol är att vi nu börjar så tidigt som möjligt, precis efter att isen har släppt, för att fisket ska få maximal effekt. Projektet äger rum på heltid under fyra veckor. 

– Det vi fiskar är vitfisk som till exempel mört och braxen. De finns i överflöd. Vitfisken livnär sig på zooplankton och zooplankton äter växtplankton, det vill säga växtalger. Därför skapar överflödet av vitfisk obalans i sjöarna som innebär att vi får kraftiga algblomningar, säger Robert Westin.

Fisket är även ett integrationsprojekt och arbetet utförs av personer som fått uppehållstillstånd i Sverige. De flesta som var med i fjol återvänder för årets fiske. Halva projektets kostnad är statligt finansierat via LOVA-medel (Lokala vattenvårdsåtgärder), som sökts hos länsstyrelsen.Media är varmt välkomna att besöka fisket, kontakta: 

Robert Westin: 070-629 84 33

För mer information om projektet: 

Nils Hansson, projektledare VA, Bodens kommun: 0921- 62 795

Vi startar förberedelserna för årets fiske redan den här veckan och kommer att vara i full gång från vecka 21, måndag den 20/5.

Boden är en växande kommun och till 2025 ska vi bli 30 000 invånare. 2018 hade Boden bäst företagsklimat i Norrbotten och näringslivets tillväxt är stark. Våra prioriterade utvecklingsområden är elintensiva näringar, miljöteknik, kulturella och kreativa näringar, hästnäring samt handel och besöksnäring. Bodens kommun är ortens största arbetsgivare med cirka 3000 anställda. I Boden har vi nära till allt som är viktigt och lite till. Det är det vi kallar #närhetsliv.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!