Annons

 i Notiser

Fredagsintervjun är ett nytt inslag på FishEco. Varje fredag publiceras en ny intervju med en rykande aktuell sportifskeprofil. Först ut är mångsysslaren Felix Frey som precis deltagit i sitt första VM i kajakfiske. 

Felix Frey är en man med extremt många bollar i luften. När han inte tävlar i kajak-VM eller arbetar med sitt företag (kayakstore.se), så spelar han in nya avsnitt av den extremt populära podden Livebait med sin vapendragare Robbo Jonsson. När jag når honom är Felix på väg till Tullgarns slott och mässan Swedish Game Fair. Plötsligt ringer DHL och vi måste pausa samtalet. Väl tillbaka är han lika energisk, pratglad och trevlig som bara Felix Frey kan vara.

Ålder?

– 22 år, blir 23 i höst.

Sysselsättning?

– Jag driver kayakstore.se och producerar podden Livebait med Robbo. Sedan försöker jag studera till civilingenjör inom design- och produktutveckling också.

Favoritfisk och varför?

– Gäddan. Det är en mångsidig fisk som dessutom ger bra, rejäla hugg. Sedan finns den i olika vatten och man kan fiska den på många sätt.

Mål 2018?

– Att ge mig ut på djupt vatten, testa nya grejer och utmana mig själv som sportfskare. 

Den 15-20 maj pågick världsmästerskapen i kajakfiske i lilla Åmål i Sverige. Kajaktillverkaren Hobie arrangerade för sjunde gången det som anses vara VM i kajakfiske och över 40 deltagare från 20 olika länder deltog i kampen om den åtråvärda titeln. Tävlingen inleddes med två träningsdagar och avslutades med tre tävlingsdagar. Arterna som skulle fångas var de klassiska svenska sportfiskearterna gädda och abborre. Tillsammans med Albin Falk representerade Felix Sverige.

Hur känns det nu, såhär några dagar efter VM?

– Det känns otroligt kul! Jag har lärt mig galet mycket. Under de här dagarna har jag träffat och lärt känna fantastiska människor från hela världen, människor som jag numera kan kalla för mina vänner.

– Annars känns det som att jag underskattade abborrfisket och vad som krävs för att fylla pappret [fånga det antal fiskar som arrangören satt upp som mål, red.anm.]. Jag skulle lagt mer fokus på abborren och mindre på gäddan, som jag kände mig självsäker och hade bra koll på, berättar Felix.

Du slutade på en hedrande 15:e plats av 48 deltagare. Känner du dig nöjd?

– Jag är jättenöjd med min placering. Deltagarna i tävlingen höll en jättehög nivå. Man tror lätt att de skulle få problem med ett helt nytt, okänt vatten och nya arter men faktum är att de fiskar samma eller snarlika arter i sina hemländer. Det var stenhård konkurrens.

– För min egen del så krävdes det mer planering än vad jag trodde. Jag lärde mig jättemycket inför framtida tävlingar, bland annat hur jag ska lägga upp taktiken.

Upplevde du det som en för- eller nackdel att mästerskapet gick på “hemmaplan”?

– Det spelade inte en så stor roll. Européerna är ju vana gädd- och aborrfiskare, medan kanadensarna och amerikanerna fiskar efter samma eller snarlika arter som framför allt bass. Fisketeknikerna skiljer sig inte så mycket mellan arterna. Alla går att fiska efter med jiggar, crankbaits, jerkbaits och andra hårdbeten. Så de utländska deltagarna hade inte jättesvårt att anpassa sig.

– Jag har själv tidigare bara fiskat i Vänern en gång, och det var ett helt annat område, så jag hade inte direkt någon fördel gentemot de andra deltagarna. Visserligen hade jag fått lite tips från andra sportfiskare men när väl tävlingen sätter igång så är det nästan omöjligt att följa alla råd som man fått. Det är så otroligt mycket som man ska hålla reda på.

Var det en press att VM gick i Sverige? Att du hade ett högre krav på dig att prestera?

– Det är klart att man kände av det lite, inför tävlingen har man fått en hel del glada tillrop och peppning av vänner och intresserade. Men jag tycker bara att det är kul med pressen. Det är också lite speciellt när tävlingen följs av tv- och radioteam. Visst påverkar det ditt fiske när du blir uppmickad av ett TV-team som ligger med båt och filmar vad du gör och samtidigt ställer en massa frågor – och du själv försöker koncentrera dig på att fånga fisk. Men samtidigt är det kul och viktigt för sporten.

Hur var produktionen?

– Det var en stor produktion som kommer att sändas i fyra olika kanaler i USA om sex veckor, innan det läggs ut på Youtube.

Vad hade du gjort annorlunda om du fått en chans att fiska om tävlingen?

– Under den första träningsdagen så letade jag områden för gädda, det skulle jag inte ändra på. Jag hittade bra områden med mycket fisk. Men istället för att fortsätta leta efter gädda under dag två så skulle jag bara fokuserat på abborren. Under tävlingsdagarna slog vädret om varje dag, ingen dag var sig lik. Abborren som är känslig för instabila väderförhållanden flyttade sig ständigt. Det kändes som att jag kom för sent på bollen varje gång jag anlände till mina områden för abborre.

– Hade jag bara hittat abborren och fiskat fullt de två första dagarna hade jag haft en god chans att komma topp tre.Det var frustrerande och tufft att inte hitta fisken, men jag var aldrig nere. Jag fokuserade på nästa dag istället, varje dag var en ny chans att komma ikapp ledarna.

Är det viktigt att vara positiv?

– Det tror jag definitivt. Det ger energi. Sedan tror jag det är desto mer viktigt att vara fysiskt förberedd. Jag tränade benen hela vintern för att vara redo för VM. Och jag belönades för min fysiska uthållighet. Dessutom gör en god fysik att man är mer pigg rent mentalt, trots långa timmar ute på sjön.

Vad ska man tänka på när man tävlar i kajak?

– Man ska som sagt vara fysiskt förberedd. Det går åt stora mängder energi när man paddlar eller trampar runt. Det är också lite mer krävande att handskas med fisken, att mäta eller väga. I tävling vill man inte fibbla det allra minsta. Det gäller också att inte packa med sig för mycket beten och utrustning. Håll det enkelt och fiska med det som du är bekväm med. Börja inte experimentera med tekniker och beten som är utanför din komfortzon.

– Jag själv använde till exempel ett och samma bete för gädda under hela tävlingen. Så fibbla inte med att byta en massa beten, lägg tiden på att fiska. Sist men inte minst: ha en strategi. Jag hade scoutat områden som låg ganska långt bort. Andra deltagare chansade lite och låg ganska nära startområdet och fiskade medan jag tog mig till områden som låg långt bort. De fick mer fisketid än mig men mina områden levererade gäddor.

Hur förbereder du dig själv inför en tävling?

– Jag byter lina på mina rullar, kollar spön och ser över mina tafsar och krokar. Inget slarv får kosta mig en fisk som skulle kunna innebära seger. När det gäller abborre så ska allt jag använder rymmas i en och samma låda.

Om du måste välja tre typer av beten, vilka väljer du då?

– Jerkbait, crankbait och så någon form av jigg. Det ska vara snabba beten som täcker mycket vatten under kort tid. Det är utmärkta sökbeten som man kan fiska över olika djup. Och ofta triggar de fisken till att hugga.

– Jag är själv en powerfiskare. Det innebär att jag fiskar så kallat “run and gun”. Jag fiskar snabbt av områden och skulle det inte hugga på fem, sex kast är jag inte rädd för att testa ett nytt område. Men vet jag om att ett område håller stor fisk kan jag också lägga ned en till två timmar där.

Har du några fler tävlingar i år?

– Nästa stora tävling är EM i Spanien i september. Då är arterna black bass och abborre.

Vad är målet?

– Att fånga fisk och ha kul. Spanjorerna kommer att bli svårslagna. Jag kommer själv få hyra kajak och använda utrustning som inte är min egen, så det blir svårt. Men det ska bli fantastiskt kul!

FishEco tackar Felix Frey för samtalet, tipsen och önskar honom lycka till på EM i Spanien. Det är knappast sista gången vi får anledning att prata med honom igen. Är du intresserad så kan du läsa mer om Hobie Fishing World Championship här.

//Jonny Areskoug

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera