Annons

 i Eko/Miljö

Verksamheten vid Hamrångefjärden är resultatet av ett lyckat samarbete mellan företaget Stora Enso och Sportfiskarna. Stora Enso äger dammarna och har tidigare drivit en stor pappersmassaindustri i bruksorten Norrsundet som tagit processvatten från sjön.

Industrin som sysselsatte omkring 350 personer är sedan tiotalet år nedlagd och dammarna och vattenregleringen har därmed inte längre någon funktion. Nu har vattendomen ändrats till fördel för vattenmiljön och dammarna avvecklas och tidigare strömsträckor återställs. I åtgärdsarbetet har man försökt utnyttja den tillgängliga fallhöjden maximalt för att få ut så mycket lek- och uppväxtmiljöer som möjligt.

-Det ska bli mycket spännande att framöver se resultaten från restaureringen. Nu återskapas naturliga processer i vattendraget och vi kommer sannolikt att på sikt få en uppgång av många olika fiskarter till Hamrångefjärden och till de strömsträckor vi nu restaurerar. Vi hoppas bland annat på att få till havsöringslek och att gynna abborre, gädda, olika karpfiskar och den tidigare rikligt förekommande laken, berättar Sportfiskarnas projektledare Lars Ljunggren…

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!