Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Inte nog med att akvariet fyller 30 år och firar med teater och tårta den 4:e juni, det blir dessutom hajsläpp 27 juni, späckat dagsprogram, sälsafari, strandskolor och västerhavsvecka.

Västkustens artrikaste akvarium låter besökarna komma närmare över 200 fascinerande arter – från småfläckig rödhaj till knorrande oxsimpa. Först kommer havens barnkammare, grunda vikar som myllrar av liv. Här finns gott om mat och skydd från rovdjur bland tångruskor och ålgräs. Om man tittar noga upptäcker man det stora i det lilla. Blåprickig solbadare till exempel som är det enda djuret med egen fotosyntes. I det grunda området finns även det nya lekrummet ålsgräsängen där barnen likt havsdjuren både kan söka skydd och leka en stund innan färden går vidare. I Gullmarssalen finns kortare marinbiologiska filmer och ibland är det frågesport här, det framgår av dagsprogrammet.

Längre in i akvariet kommer man till djupare delar av havet. Här är det kallare och mörkare och då trivs havskatter och hummer. Det stora mjukbottenakvariet är unikt i sitt slag. Det är den vanligaste miljön i havet men den ovanligaste i publika akvarium. Att Havets Hus kan visa upp denna fina miljö beror på det fina vattnet som kontinuerligt pumas in från Gullmarsfjorden och som kommer in ofiltrerat under natten, vilket gör att alla bottenlevande filtrerare får gott om mat att äta. Vid sidan av detta akvarium finns en QR-kod. Skannas den får man en digital guidning om denna fascinerande miljö i havet. I tunnelakvariet är man omgiven av vatten, bland knaggrockor och torskar. Under sommaren finns ett rikt utbud av aktiviteter som utöver dagsprogrammet innehåller bland annat strandskola och bangolf.

Nytt för i år är en strandskola som vänder sig till barn med särskilda behov. Denna 2-dagars strandskola går av stapeln v27. Det som skiljer denna strandskola mot våra övriga strandskolor är att, förutom att en vuxen kan följa med, så tar vi allt i ett väldigt lugnt tempo, ingen stress och inga krav utan vi lägger större fokus på individens behov och inlärningsförmåga.

Den 4 juni firar Havets Hus 30-årsjubileum med tårta och teater. I butiken finns tårta under hela dagen, det är bara att komma in och fira med oss. I akvariet dyker Fläckis och Sälis upp under hela dagen och kl 14 är det dags för teater i Gullmarssalen. Begränsat antal platser och först till kvar gäller. Denna teater vänder sig till den vuxna publiken och det är Teater Spera som bjuder in till: Scenkonst möter vetenskap – i tider av samhörighet hör jag havet inom mig.

Före föreställningen presenteras föredrag som anknyter till de ämnen som föreställningen behandlar. Föreställning följs av ett samtal mellan Teater Spera och Susanne Pihl Baden, professor emerita vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs Universitet på Kristineberg som forskar på ekologiska interaktioner och effekter av mänsklig påverkan i kustnära marina ekosystem.

Hajsläppet är i år den 27 juni kl 14 och kommer att kunna följas från storbildskärm på kajen. 60% av all vattenvolym i akvariet bebos av arter som Havets Hus har pågående utsättningsprojekt för, utöver småfläckig rödhaj sätts även knaggrocka och torsk ut. Detta gör Havets Hus unikt är viktigt för att skapa uppmärksamhet kring havet och dess biologiska mångfald.

Dagsprogram 19/6 – 20/8 – 2023

Tid Dag Aktivitet

10:15 Dagligen Omvänt fiske i det grunda området

11:00 Dagligen Visningsakvariet

12:00 Dagligen Frågesport i Gullamarssalen

13:00 Dagligen Visningsakvariet

14:00 Dagligen Dagens matning, tisdagar & fredagar genomför dykare detta

15:00 Dagligen Frågesport i Gullamarssalen

16:00 Dagligen Havsguidning i Gullmarsalen

Reservation för ändringar

Kalendarium från v 22

V 22 4/6 Havets Hus fyller 30 år

V. 25 – 33 Sommar i akvariet

V.26-33 Sälsafari

V.25-32 Strandskolor 3 och 2 dagars. Bokas.

V.27 Strandskola 2 dagars för barn med särskilda behov

V.26-32, Onsdagar Nattvandring i akvariet kl 19.00. Bokas.

V. 26 27/6 Hajsläpp kl 14,

V. 32 Västerhavsveckan. Virka havsdjur, måla akvarell, tillverka miljövänliga krabbfiskespön och tävla i krabbfiske. Läs mer på www.havetshus.se

V. 34 – 43 Höstprogram

v.38 Temahelg – Om hummerns biologi

v.42 Lysekils hållbarhetsvecka

V. 44 Höstlov

v.44 Havsskola – 2 dagars läger för barn 7-12 år

V. 45 – 51 Dagsprogram

V. 52-v1 Jullovsaktiviteter

Reservation för ändringar

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera