Annons

 i Eko/Miljö

Landshövdingarna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Gotlands län uppmanar i en skrivelse till kraftsamling för att lösa problemen i södra Östersjön. Skrivelsen riktar sig till Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket och är ett förslag till en dialog för att med gemensam kraft vända utvecklingen i Östersjön.

–Det är inte längre en fråga om vad vi vill göra för insatser utan snarare om vilka vi måste göra för att inte södra Östersjön ska nå en punkt där det inte längre går att rädda kustfisket, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne som undertecknat skrivelsen tillsammans med sina kollegor Sten Nordin i Blekinge län, Cecilia Schelin Seidegård i Kalmar län och Anders Blanking i Gotlands län.

I skrivelsen beskrivs hur ekosystemet i Östersjön visar upp många och tydliga signaler på obalans som exempelvis kollapsen av torsken, tiaminbrist hos mängder av organismer, parasiter i fisken, storspigg som konkurrerar ut annan fisk. Dessutom riskerar fiskenäringen i alla hamnar längs Östersjökusten att slås ut för gott.

–Det är angeläget att ta fram ett åtgärdsprogram för att stärka lokalt fiske och lokala landningar av fisk i södra Östersjön. Fisket måste inriktas för att stötta Östersjöns återhämtning vilket sannolikt innebär förändringar både i hur fisket ska bedrivas och hur olika bestånd ska beskattas, skriver landshövdingarna och betonar vikten av att tillämpa en ekosystembaserad fiskförvaltning.

De fyra sydsvenska länen har tillsammans tagit fram en rad frågeställningar och förslag som man vill ta upp med myndigheterna och som alla syftar till att vända trenden för havsmiljön och det kustfisket. Programmet omfattar insatser som alternativa fiskemöjligheter, utökad forskning, omfördelning av medel, alternativa inkomstmöjligheter och förändrat regelverk.

För mer information, kontakta Johan Wagnström, chef på fiske- och restaureringsenheten, Länsstyrelsen Skåne, johan.wagnstrom@lansstyrelsen.se, 010-22 41 685.

Skrivelsen ”Inbjudan till dialog om fisket i södra Östersjön” bifogas. 

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta – det gör vi genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!