Annons

 i Eko/Miljö

Gäddlek i gäddfabriken har nu även kunnat avnjutas på radio då P1:s Naturmorgon intervjuat Sportfiskarnas biolog Olof Engstedt om gäddvåtmarken i Kronobäck.

Gäddan har precis som andra rovfiskar i Östersjön minskat och den verkar ha svårt att komma tillbaka. Men i Kronobäck strax söder om Mönsterås restaurerades för fem år sen en våtmark. Bäcken tillåts under några veckor svämma över sina breddar och precis när isen släpper simmar gäddorna in i kohagens fjolårsgräs för att leka. Gäddorna simmar tätt tillsammans när honan släpper sina ägg och hanen sin mjölke.

Olof Engstedt har i sin forskning sett att nära hälften av gäddorna vid kusten leker i sötvatten. De vandrar tillbaka till det vatten där de själva kläcktes.

Sen början av 1800-talet har vi i Sverige torrlagt ungefär 3 miljoner hektar våtmark. Och i bäckar och åar finns ofta vandringshinder – eller så är botten inte vad en gädda behöver.

Olof Engstedt är projektledare för Sportfiskarnas rovfiskprojek och han berättar att på ett 30-tal platser längs östersjökusten restaureras nu våtmarker. För detta fick Sportfiskarnas rovfiskprojekt i veckan Kalmars internationella miljöpris 2013. I juryns motivering står bland annat att:De konkreta initiativen att skapa skräddarsydda våtmarker som gynnar lek och uppväxt av framförallt gädda och abborre är förtjänstfulla. Att dessa våtmarker dessutom bidrar till minskning av mängden näringsämnen som tillförs Östersjön är en bonus.

Lyssna på programmet här:

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera