Annons
Material – vad behövs för att komma gång?
Spinnartråd. Till gäddspinnare använder jag rostfri spinnartråd som säljs i färdiga längder på 20cm X 1.3 m.m. Denna tråd är kraftig håller och böjer sig inte så lätt. Ska man göra mindre spinnare väljer man 0,7 eller 0,9. Om man tittar i Luremakingguide så ser man att dom gärna tar en tunnare tråd, men jag personligen vill ha en tjock tråd att jobba med som inte böjer sig när man sedan fiskar. Jag rekommenderar då tjockleken 0,9 m.m. som man man även göra stela jerktafsar med.
Dom viktiga skedarna. Skedar är en vetenskap för sig. Jag kommer inte dra alla utan väljer dom som oftast används till gäddfiske. Colorado blad ligger i en vinkel på ca 50 grader. Runt blad, bra till spinnare där du vill ha två blad. Finns i storlek 1-6 och i vissa fall 7-8. Magnum Willow Blades och Indiana Blades vinkel ca40 grader.Willow ser ut som att du sätter ihop två halvor medans Indiana är mer dropp formad. Storlek 3 – 10. Bra till jätte Spinnare och Spinner Baits. Monster Fluted Blades vinkel ca37 grader. droppformade blad. Ofta i storlek 4-8. Dessa blad flashar i vattnet och skappa ljud vibrationer. Ett av dom vanligaste när man gör Muskie spinnare i USA.Bra till jätte Spinnare och Spinner Baits.Flutade blad är lätta att känna igen, flutning går att få på olika skedar. Willowleaf Blade vinkel ca20 grader. Lång smala blad jämfört med dom ovan. Bra för fiske mot djupare vatten. Spinner lätt, gör lite motstånd. Vad har gradantalet på bladen förbetydelse?
Viktigt? Ja! Ju närmare ett blad går spinnarkroppen, desto mer måste du ta hänsyn till längden på spinnarkroppen. Ex: om ett blad som gör 20 grader slår i kroppen kommer det att spinna dåligt. Vad göra? Tips; lång kropp, sätt ett stopp mellan kropp och hår (eller vad du väljer att använda). Du kan också vända på en del kroppar så att den tjocka delen kommer uppåt vilket gör att bladet får en högre vinkel. Dessutom innebär ett högre gradantal ett större vatten motstånd, och spinnaren stiger i vattnet. Det här receptet på att göra spinnare är lika bra för små spinnare som för öring, abbore och gös liksom för stor gädda.
En spinnarkropp. Finns i flera olika former med olika vikter. Kan användas som vikt på spinnaren om man inte vill ha kulbly. Om du gör en stor spinnare testa med och utan kulbly. Kulbly. Behövs för att få balans och för att få ner spinnarna. Från 10-40 gram. Min favorit är 18 gram. Det och kroppen räcker långt.
Metallkulor. Stora spinnare = stora metallkulor. För gäddspinnare gärna 6mm. Finns i silver och guld. Man kan också använda olika varianter av färgade pärlor.
Spinnarbyglar. Stora byglar till stora skedar ex. 12 mm XL till gäddspinnare. Ibland kan man få borra upp hålet på skedarna för att få igenom bygeln.
Kjolar eller skirts. I ex. Canada kan man köpa sk. Skirts till sina spinnare. De består av tunna plastremsor, så det enda du gör är att trycka igenom spinnartråden för att sedan plocka ihop dom andra delarna. Dessa kan vara svårt att få ta i sverige då vi inte har samma utbud av beten med skirts. För att lösa detta här i sverige så kan man använde flugbindning istället. Denna typ av flugbindning behöver du inte vara något proffs för att göra, och du behöver inte bry dig om att tråden bygger. Misstag kan du i efterhand dölja med super-epoxy och ändå få det snyggt.
Krympslang brukar jag köpa i olika storlekar. Det blir snyggt, och är dessutom viktigt för funktionen mellan spinnare och krok. Om du inte använder krympslang så fastnar kroken i håret eller så trasslar sig alltihop när betet slår i vattnet. Dessutom är det ett snyggt sätt att dölja öglor som man inte vill visa upp, plus att krympslangen skyddar dig mot att växter fastnar på spinnaren.
Bindtråd och trådhållare. Jag gillar stark och tjock bindtråd. Oftast tar jag tråd som man lindar spööglor med, eller svart kevlartråd. På detta sätt slipper man att tråden går av, och när man gör spinnare gör det ingenting att tråden bygger.
Superepoxy. Superepoxy är perfekt när man vill avsluta spinnaren. Lägg det på lindningen som avslutning, det blir starkt och hårt och spinnaren håller bättre. Epoxy är även bra för att få spinnaren snygg om man inte är nöjd med ex. lindningen.
Vart hittar jag materialet? Det finns ett hyfsat utbud av skedar och kroppar här i Sverige. Du hittar det du behöver hos Lundgrens fiske och Olssons fiske. Flugbindningsmaterial har jag hittat hos Mixfishing. I övrigt så finns det i Sverige endast några få ställen som tillhandahåller material för tillverkning av egna beten, medan det i USA och Canada råder en helt annan kultur och generositet för den enskilde sportfiskefantasten. Många gånger finns det specialgjorda spinnare i dom små butikerna som enbart är gjorda för de lokala vattnen. Priserna är ca hälften jämfört med Sverige, dock ska man komma ihåg att man får betala moms, tull och frakt. Om man är några stycken och köper mycket material lönar det sig absolut. Vill du ha mer variation kan jag tipsa dig om luremaking.com, en kanadensisk sida där man förutom material hittar massor av tips på vad man kan pyssla med.
Flugbindnings Material. När jag letar material till mina spinnare så söker jag så långa hår som möjligt eftersom det är mest kostnadseffektivt. Det man vill ha är hår som böjer till i vattnet utan att det blir en knix eller hack. Underskatta inte de matrial du kan hitta vid jultid i leksaksaffärer (där kan man hitta pärlor som man kan ha till kroppar) och tygaffärer. Köp och prova. Den största kostnaden på spinnarna år just detta hår. Man använder så mycket hår till spinnare jämfört till flugor. Ett bra sätt är att blanda material. Vissa av dessa hår är helt odrägligt att binda på spinnaren. Då brukar jag lägga ett lager Flashabou i botten för att sedan stadga upp den eller klä in den med yak hår, för att sedan återgå till Flashabu så att man får en så tjock kjol som möjligt. Om håret ändå känns för slappt kan man stadga upp det långa håret med hår som är hälften så långt. Du kan ofta avsluta en spinnare, för att sedan lägga på mer hår om du under testfasen upplever att det inte är tillräckligt. Jag har ibland adderat upp till tre lager hår och epoxy och ändå fått det snyggt. O.b.s. Det är det första lagret hår du lägger på som kommer att synas mest i vattnet, så om du blandar olika hår och du har en favorit så lägg den underst mot tråden.
Dessa typer brukar jag köpa i fiskeaffärer. Yak hår i olika färger. Fishair Flashabou. Tinsel Flash – finns i ett stort antal färger. Här finns dessutom självlysande färger som kan vara mycket användbara. Lateral Scale. Långa platta, bra reflexer. Dock en varning: om du binder för korta hår av dessa kommer dom inte att böja sig så se till att du har ordentlig längd. Holograpic Fly Fiber. Snygga tunna bra reflexer.
To be continued…
//Bo Gunnars +FishEco