NIKYSPINNER, hur föddes idén?
Mitt intresse för stora spinnare har funnits länge. När jag har fiskat exempelvis aborre har spinnare ofta varit överlägsna, så jag tänkte – varför inte använda spinnare i större utsträkning i gäddfisket som kompliment till jerkandet? Det, om något, borde fungera. Jag hade i minne då min kusin och jag fiskade i Norrland som barn. Vid ett tillfälle fick jag en massa sjögräs på min atom så att den såg ut som en jättefluga, och bakom den simmade en gädda, tre gånger så stor mot vad vi hade fångat ditintills. Vi blev så rädda att vi rodde in till land och slutade bada i den viken, men jag glömde aldrig händelsen och idén var född; stora beten, stora gäddor…
Intresset kom och gick under åren, men när kastflugan blev en trend började jag leka med tanken att kombinera fluga och spinnare. Där började jag att testa. När jag har hittat stora spinnare har jag köpt dessa och fiskat sönder dem eftersom de ofta har fiskat mycket bra, men jag har inte varit riktigt nöjd med utseende, storlek och form. Många gånger har jag tyckt att dom är för små.
Varför tillverka själv? Förutom den ekonomiska aspekten av det hela så får du tillgång till större variation. Tillverkarna har ofta en viss tradition när det gäller spinnare och andra beten. De tror inte att det säljer om det inte är likt det som redan finns i affären, och detta tänkande slipper man när är sin egen tillverkare. Varför inte sätta ihop en spinnare och den där jiggen som är så perfekt för abborre? Den som du sökt men inte hittat i fiskebutiken, och som du själv ganska lätt skulle kunna fixa på tio minuter. När du väl har börjat göra dina egna spinnare så kommer du inte att köpa några fler i affären Och så finns det såklart en enorm tillfredställelse i att fiska med sina egna spinnare. Föreställ dig känslan när du för första gången doppar den där spinnaren som du verkligen tror på, och det bara funkar! Ditt första abborre-rally. Fiskekompisen sneglar lite avundsjukt på draget som lätt och ledigt spinner fram genom vattnet, och undrar vad det är för märke och vart du hittat den. Det är mitt eget. svarar du glatt. Samtidigt böjer sig spötoppen kraftigt nedåt, du gör ett perfekt mothugg och krokar din fetaste abborre hittills… Det är svårslaget.
Hur svårt är det att göra en spinnare? Det visade sig att det inte vara riktigt så enkelt som jag trodde, men håller man bara några saker i huvudet under processens gång så behöver man inte vara proffs vare sig på att binda fluga eller böja pianotråd för att få fram sin egen, perfekta spinnare. Att göra spinnare lär man sig snabbt och det blir snyggt. När du köper en spinnare så köper du en mall, dvs något som ska fungera överallt. När du gör dina egna så använder du dig av de färger som du vet fungerar i ditt vatten. Du skräddarsyr dina beten i kombinationer som du sedan vet fungerar; t.ex en spinnare i blåsilver för gädda och en i gröngult för abbore. Man brukar kunna känna ett motstånd mot hemmagjorda fiskedrag eftersom man tror mer på dom köpta, men när man fått fram de rätta färgerna för sina egna vatten så har man en spinnare som har långt bättre förutsättningar än en som är köpt i butik.
Att göra spinnare innebär en massa testande och vidareutvecklande av idéer. Det finns inga rätt och fel. Håll det bara så enkelt som möjligt. Du kommer att utvecklas som fiskare under denna tid. Vad ska man tänka på? En nyckelaspekt på hur man får en spinnare att fungera bra i praktiken och som man kanske inte tänker på är att den måste vara rätt balanserad. Alla har vi köpt spinnare som inte testats tillräckligt av tillverkaren, och som har varit omöjliga att få igång, eller som slutar spinna lite hur som helst. När du gör spinnare så TESTA dem alltid (testa kan du göra i badkaret) innan du sätter på skirts, kjolar, speciellt om du gör en ny typ eller byter blad. Om du har fel balans i spinnaren kommer du få problem med att få den att spinna.
För att en stor spinnare ska fungera bra behövs det ibland lite kraft för att få igång dom, när dom sedan snurrar så kan man pumpa dom så att dom rör sig riktigt hett – nånting man lär sig på några kast. Fiska en hel dag med stora spinnare och du kommer få en arm som Carl Alfred… Beroende på vilka skedar man använder kan man bestämma precis hur man vill fiska; djupt – använd smala skedar och mycket bly, eller grundare – då använder du stora, runda skedar och mindre bly. Hur mycket kostar det ungefär? En hemgjord spinnare ligger på ca 40 kr inklusive bindmatrial, om man inte vill binda själv kan man köpa skirts i Canada. Sedan är det bara att bocka o böja och plocka ihop. Samma spinnare skulle kosta mellan 100-300 kr i affären i. Mindre spinnare till aborre och gös hamnar på halva priset.
//Bo Gunnars +FishEco