Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Genetiskt modifierad fisk otillåten i privata akvarier! Akvariefisk som släppts ut i vatten med vilda fiskar har på olika ställen i världen ställt till med stor skada, det är belagt sedan länge.

Numera finns ju även genmodifierad fisk, den är förbjuden i Sverige men trots det finns den en marknad med köpare och säljare i Sverige. Nu går HaV ut med varning kring denna typ av fisk som är förbjuden i hela EU!

– Självlysande genmodifierade akvariefiskar, så kallad Glofish, är inte tillåtna i Sverige eller inom EU. Trots det förekommer det att privatpersoner försöker sälja Glofish. Glofish – akvariefiskar som försetts med gener från maneter och koraller, som gör dem självlysande. Glofish är förbjudna att ha i Sverige och EU.

– Glofish är genetiskt modifierade organismer (GMO), i form av akvariefiskar vars arvsmassa manipulerats så att de blivit självlysande. I Sverige finns regler i miljöbalken som i princip innebär att hantering av dessa modifierade fiskar kräver tillstånd eller anmälan. Det är alltså förbjudet att sätta ut Glofish i miljön eller att hålla fiskarna om man inte har tillstånd eller har gjort en anmälan… Läs hela artikeln hos HaV!
Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera