Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Mikael Puhakka har varit med i svenska delen av  tonfiskprojektet sedan starten 2017. Tonfisk fångas med sportfiskemetoder för att märkas och sedan forskas det kring den fantastiska fisken.  I år var det Mikaels tur att landa en tonfisk, en gigant dessutom!

Så här berättar Mikael själv om den fantastiska fisken å missa inte filmen nedan:

– Nyligen så drillade jag upp mitt livs fisk, en brutalt stor och stark blåfenad tonfisk som jag kämpade med extremt hårt, och landade på “endast” 1 timme och 45 minuter med stand-up utrustning! Sista halvtimmen var nästan som en ljuvlig tortyrplåga (det värkte i hela min kropp, speciellt i rygg och låren), och det var bara min envisa ”finska tjurighet” som gjorde att jag inte gav upp för ett mansbyte! En blandning av smärta och ren lycka kände jag samtidigt!

Jag kommer nu med största sannolikhet inte kunna ta en större fisk i hela mitt resterande fiskeliv, och utan grabbarna hade det såklart absolut inte gått! Längd 280 cm x 194 cm vilket ger en vikt på ca 372 kg brutala muskler enligt tabellerna (närmare 400 kg enl andra då den var så tjock)!? Att landa en så enormt stor tonfisk själv med endast stand-up utrustning är väldigt ovanligt och extremt som jag förstått det även internationellt, och enligt vissa sakkunniga så kan det nu röra sig om ett nytt “inofficiellt” svenskt rekord på en fiskare, men jag vet inte!? Fisken bör även hamna någonstans på topp fem listan i Europa under 2022 med stand-up enligt sakkunniga!? Dock blev det ett nytt officiellt båtrekord i varje fall för suveräna teamkapten Peter Cernold / Team 4-Reel från Stockholm som på ett galant sätt styrde upp fisket med sin stora erfarenhet! Utan Peter samt resten av gänget så hade det inte gått, och GIVETVIS har ALLA i båten lika mycket ära i fångsten som jag!

Tonfisken märktes framgångsrikt med en ett-årig GPS-sändare och simmar just nu ute på havet, och förhoppningsvis kan SLU-forskarna om ett år läsa av all data från fiskens år som då har gått!? Själv har jag varit med sedan starten 2017 på det svenska tonfiskprojektet, och har sett hur mycket proffsigare allt blivit, kul som tusan! Ett ENORMT STORT TACK till framförallt teamkapten Peter såklart, samt Eliot Almqvist och Steve Almqvist som alla bidragit lika mycket till fångsten! Vi kanske också ska tillägga att vi (Eliot) även drillade upp en tonfisk till senare under dagen som hade den imponerande längden av 262 cm (dvs 2 st riktiga jättar samma fiskedag)!

Ett minne för livet fick åtminstone jag, och känner att en fiskedag som denna finns det bara en av i livet, och den var vår! Team 4-Reel krokade totalt 7 st stora tonfiskar 2022 på Skagerrak varav 6 st blev överlämnade till märkbåten, vilket är mycket imponerande! Tack igen grabbar, sjukt kul var det på havet med er (och jäkligt tungt också när det väl nappa haha)! 🙂

Fiskehälsningar, sportfiskeguide Mikael Puhakka 


Länk till alla tonfiskarna (7st hugg / 4-Reel 2022): https://youtu.be/zTi3JuY-uD4 

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera