Annons

 i Notiser

I sviterna efter domen som gett samebyn Girjas rättigheterna till jakt och fiske inom Girjas enorma område är förvirringen stor.

Carl-Axel Fall, journalist och tidigare chefredaktör för Naturskyddsföreningens tidning Sveriges natur, har i en artikel på Kvartal.se försökt att reda ut situationen och redogjöra för vad som hänt tills nu. Carl-Axel Fall har också intervjuat företrädare för samebyn. En av dom tråkigare slutatserna är att fisket som intresserar den här redaktionen mest, ser ut att bli otillgängligt för stora grupper människor. Citatet från nedan är tydligt.

”I första hand tänker vi på renen och naturen, sen samebyns medlemmar. Innan 1993 levde flera i samebyn på jakt och fiske, nu kan de återgå till det. Utrymmet som är kvar ska gå till lokala jägare och fiskare, Kiruna- och Gällivarebor och norrbottningar. Stockholmare och sörlänningar göre sig icke besvär.”

Så säger Matti Berg, ordförande för Girjas sameby. Vad som är rätt och fel, rättvist eller inte rättvist lär debatteras länge länge…

//Jan O FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!