Annons

 i Ettan, Notiser, Spinn

Året 2022 har varit speciellt, efter corona trodde vi nog många att det nu var tid för så mycket roligt vi skjutit upp eller helt enkelt avstått efter år av pandemi.

Nej, vi fick ett vedervärdigt krig och allt ont som följer med det. Jag ser ingen vits att räkna upp allt elände utan kan bara konstatera att vår granne Ryssland styrs av onda krafter.

Jag tror dock att vi som tillbringar mycket av vår tid med spö och rulle vid vatten har lättare att härda ut än många andra. Mina vänner som fiskar är helt enkelt lite gladare, lite tåligare och framförallt framtidsoptimister, jag tror faktiskt det är så.

Det gäller dom närmaste åren att hålla i den optimismen för det är inte bara krig och usel ekonomi som är ett elände, vi har så mycket mer att kämpa för och kämpa kommer vi att behöva göra. Vi kommer att se allt mindre pengar och resurser till våra vatten och naturen i sin helhet, vi ser nya beslutsfattare som aktivt motverkar miljöanpassningen av vattenkraften. Argumenten för detta är både felaktiga och stundtals rent nonsens. Oviljan att stoppa industrifisket i Östersjön är också en obegriplig sak men ett faktum. Sannolikt spelar vi just nu rysk roulette med sillen och strömmingen i Östersjön och den obalans som råder mellan rovfisk och bytesfisk. Det drabbar hela ekosystemet från spigg till gädda och lax. Här kommer vi sportfiskare in. Tillsammans och med vår egen organisation Sportfiskarna är det bara att skapa opinion, ligga på politikerna och andra beslutsfattare att det här inte är acceptabelt.

FishEco då, ja, lite roligare att prata om det. 2022 har främst varit MagazineFishEcos år. Med flera nummer med över 100 000 unika läsare och ett toppnummer på 140 000 är det svårt att deppa ihop. Siffrorna är såklart ett tecken på att vi gör något rätt. Ett speciellt tack ska riktas till Andreas Olsson och Peter Svensson som tillsammans gör flugfiskedelen i Magazinet. Dom är oförtröttliga!

FishEcos nya projekt Fishy-appen som drivs i eget bolag tillsammans med Kåda Development och Alvega AB med Thomas Abrahamsson (Thomas grundade ifiske för ett antal år sedan) har gått över förväntan. Vi har fått förtroendet att leverera tekniklösningar för sportfisketävlingar till flera SM och DM runt om i Sverige, lite extra roligt är att vi kan stötta tex Kim Sahlströms SverigeGäddan också. Vi närmar oss 100 genomförda tävlingar med orubbligt stabil teknik och finns numera både i Norge och Finland.

I ett helt nytt projekt med arbetsnamnet fiskelicens.se kommer FishEco tillsammans med andra att utveckla ett helt nytt och i många fall unikt system för fiskevattenägare, sportfiskeklubbar och andra för att hantera sin fiskekortsförsäljning och sina vatten bättre. Pilotprojekt kommer att påbörjas under hösten 2023 och har starkt fokus också på fiskevård. Ett oerhört spännande projekt!

Så, en riktigt God Jul alla vänner, skratta och kramas mycket men håll er undan från virus och annat elände. Vi ses på vattnet och på nätet efter helgerna!

//Jan O FishEco

Du vet väl att du kan läsa alla fiskenyheter gratis på appen FishBrain Ladda ner Fishbrain här 

Sportfiskeprylar

 

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera