Annons

 i Eko/Miljö

Det internationella företaget Patagonias grundare och ägare, Yvon Chouinard, har i ett brev till Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson, riktat kritik mot planerna för uppbyggandet av vattenkraftverket i Långforsen, Långan, i Jämtland.

AnnSofie Andersson, kommunalråd (S) i Östersunds kommun, har mottagit ett brev från Yvon Chouinard, ägare och grundare av internationella klädföretaget Patagonia. Yvon Chouinard skriver att han inte kan rekommendera människor att besöka Östersund och Jämtland som turistmål om ägarna av Jämtkraft föredrar att bygga nya, för miljön, skadliga dammar istället för att riva ut dem.

-Istället för att stödja byggandet av denna damm, borde ni arbeta intensivt med att restaurera Långan till sin forna glans, det är trenden för framtiden i andra delar av världen, betonar Yvon Chouinard.

Patagonia, som omsätter mer än 5,2 miljarder SEK och har över 2 000 anställda, finns i omkring hundra butiker för fritidskläder i Sverige. De har gjort sig kända för sina miljöåtaganden och skänker varje år 1 procent av sin omsättning till rörelsen ”1 % for the Planet”. Patagonia var också huvudsponsor av den prisbelönta filmen ”Damnation”, som beskriver de dammutrivningar för miljön som skett i USA de senaste åren. Kampanjorganisationen mot kraftverket tog kontakt med Yvon Chouinard om planerna på kraftverket i Långan och responsen är alltså ett brev direkt till kommunalrådet i Östersund.

Striden om kraftverket i Långforsen har pågått i flera decennier. Jämtkraft AB, som ägs av Östersunds kommun, har via en undantagsregel fått tillstånd att bygga ett småskaligt vattenkraftverk i Långfors, Krokoms kommun. Den totala vinsten under 40 år har beräknats till endast 6 miljoner. Nedre Långan är ett Natura2000-område och är skyddad i miljöbalken mot vattenkraftsutbyggnad. Nästan 4 000 brev har skickats till kommunalrådet AnnSofie Andersson med krav att återställa forsen. Bland de som har engagerat sig i kampen mot kraftverket återfinns bland annat artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo, gruppen Weeping Willows och skådespelaren Rafael Edholm. Bakom kampanjen mot kraftverket står organisationerna Sportfiskarna och Älvräddarna samt svensk sportfiskemedia.

Läs Yvon Chouinards brev här.

Kontakt:

 

Christer Borg, ordförande Älvräddarna

width=0(+46)706847431christer.borg@alvraddarna.se

 

Torkel Blomqvist miljöjurist Sportfiskarna

width=0(+46)841080624torkel.blomqvist@sportfiskarna.se

Sportfiskarna slår vakt om allas tillgång till ett bra fiske och arbetar för friska fiskbestånd i friska vatten. Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med två miljoner utövare som varje år lägger mer än fem miljarder kronor på sitt fiske.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!