Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

Nätfiske vid kusten är populärt och ger en stor möjlighet till att fånga sin egen matfisk. Okunskap och medvetna brott mot gällande regler leder till hårt tryck på redan svaga bestånd av fiskar. Nu startar Umeå kommun ett projekt som ska ge bättre tillsyn av fisket med nät något som gett bra resultat när det införts i Skellefteå.

Under 2016 utökas Umeå kommuns tillsyn av nätfiske längs kusten i ett nytt projekt som görs möjligt genom ett samarbete med Länsstyrelsen och Hörnåns- och Sävaråns fiskevårdsområdesföreningar som bidrar med finansiering.

– Det finns det en stor okunskap om hur, var och när man får fiska så det gäller att ha koll på reglerna innan man lägger ut sina nät. I vissa fall är det rent medvetna brott som leder till ett hårt fisketryck på vissa svaga arter, som havsöringen, som är i behov av ett starkt skydd, säger Stefan Ågren, fiskerikonsulent på Umeå kommun.

Projektet samarbetar med Kustbevakningen och kommer att göra flera turer längs kusten för att titta till nätfisket. Tillsynspersonalen kommer inte att blunda för felaktigt lagda nät som påträffas utan en polisanmälan kommer att upprättas, näten beslagtas och de kommer att överlämnas till polisen.

Lyckat i Skellefeteå

Skellefteå kommun har i samarbete med flera föreningar har bedrivit liknande projekt sedan 2011. Under starten 2011 var andelen felaktigt lagda nät nära 50% utanför Kågeälven. Idag är andelen felaktiga nät lägre och resultaten av flera års arbete i Skellefteå kommun indikerar på att dessa projekt är otroligt viktiga. Under 2015 gjorde beslag på hela 29 felaktiga nät om totalt 870 m i kommunen vilket ytterligare tyder på vikten av att ha en aktiv tillsyn och informera om gällande regler.

Kontakt

Stefan Ågren
fiskerikonsulent
Umeå kommun
Stefan.agren@umea.se
090 16 16 49

Thomas Johansson
Kågeälvens nedre FVO
Thomas.johansson@kagealven.com
0705817029


Umeå kommun har 11 300 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!