Annons

 i Eko/Miljö

Myndigheten HaV lägger idag nytt förslag för att ytterligare skydda vår sista spillra vildlax. Nu när fisket skall koncentreras till älvarnas mynningsområden och förbjudits i havet är det särskilt viktigt att man inte bara byter ett fiske mot ett annat.

Tanken sedan tidigare är att man via fisket i älvmynningarna skall kunna selektera vild och odlad lax. Helt logiskt och sunt, om det sköts med förnuft. Något alla laxintressenter kan vinna på. Detta mynningsfiske föreslås nu också få en senare start än vanligt, då man vet att den odlade laxen kommer senare än den vilda.

Att yrkesfisket med stor sannolikhet kommer att motsätta sig detta är troligt. Redan när beslutet att flytta fisket från havet till älvmynningarna kom har man försökt hitta skäl till att motarbeta detta… Vi sportfiskare får en riktig känga, se nedan citat från ww.yrkesfiskarna.se

I laxdebatten finns nämligen en extremism som vi inte sett lika uttalad på andra områden – sportfisket vill med all tydlighet ha bort konkurrens om resursen. Denna faktor spelar också roll i dagens situation.

Läs förslaget här -> Hav

Läs kängan här -> yrkesfiskarna.se 

//Jan  +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera