Annons

 i Eko/Miljö

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu beslutat om nya regler för kustfisket med fasta redskap efter lax i Östersjön.

Den svenska kvoten fördelas för tre kustområden med hänsyn till beståndens skyddsbehov, starten för fiske med fasta redskap i Norrland ändras och HaV inför nya regler om landning av lax.

– I flera av de  svenska älvarna är bestånden av vild lax svaga och de behöver därför ett starkare skydd för att återhämta sig, säger Håkan Carlstrand på HaV. 

I Östersjön finns närmare 30 älvar där laxen leker och laxungarna växer upp. Hälften av älvarna finns i Sverige och varje älv har sitt eget bestånd av lax.

Laxungarna växer upp i älvarna och vandrar sedan ut i Östersjön där de stannar under några år för att som könsmogna återvandra för lek till den älv de kommer ifrån.  För att anpassa fisket till varje enskilt bestånds skyddsbehov sker sedan 2013 allt svenskt yrkesfiske efter lax med fasta fällor på grunt vatten nära älvarnas mynningar i havet.

–  En konsekvens av detta är att det småskaliga yrkesfisket i främst Norrland har stärkts, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering.

De svenska älvarna inklusive gränsälven Torne älv producerar 95 procent av all vild lax som finns i Östersjön.  Av de svenska älvarna är det idag tre älvar, Vindelälven, Kalixälven och Torneälven som har nått eller är nära att nå uppsatta mål för älvarnas produktion av laxungar. Men de flesta älvarna med vild lax har svaga bestånd och når inte upp till målen för bevarande. Åtta svenska älvar är utbyggda med vattenkraft och där sker odling och utsättning av laxungar för att kompensera skador på den naturliga produktionen.  De odlade laxarna skiljs från vildlaxen genom att fettfenan tas bort.

EU:s ministerråd har beslutat att den för svenskt yrkesfiske tillgängliga kvoten för år 2014 ska vara 29 856 laxar, i denna ingår såväl vild som odlad lax. I fjol låg kvoten på 30 400 laxar. HaV:s beslut innebär att 20 000 laxar får fångas i Bottenviken, 8 500 laxar i Bottenhavet och 400 laxar i kustfisket med fasta fällor i övriga Östersjön. Resterande del av den svenska kvoten, 956 laxar, avsätts för bifångster i annat fiske.

–  Vi bedömer att denna fördelning av kvoten kommer att skydda de svaga bestånden av vild lax och att den totala laxfångsten till hälften kommer att bestå av odlad lax  säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering.

Den generella fiskestarten för yrkesfiske med fasta redskap i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland blir i år den 17 juni. Fiskestarten för fritidsfiske med fasta fällor i detta område sätts till den 1 juli. Fritidsfisket bedrivs med samma typ av fasta redskap som yrkesfisket använder men detta fiske regleras inte genom någon kvot, får till skillnad från yrkesfisket inte ske för avsalu och behöver inte rapportera sina fångster eller landningar

–  Fiskestarten är beslutad med hänsyn till att den odlade laxen återvandrar senare till kusten än den vilda laxen. Syftet med bestämmelsen är att öka den odlade laxens andel i fångsten och skydda vild lax, särskilt de svaga bestånden säger Håkan Carlstrand, utredare på HaV.  

För yrkesfisket i Bottenhavet och Bottenviken införs från i år en bestämmelse om att landningar av lax ska förhandsanmälas till HaV.

–  Genom fysisk landningskontroll kan vi kontrollera att den lax som tas iland också rapporteras och därmed räknas av från respektive områdes tillgängliga laxkvot, säger Carina Dagbro, chef för enheten för landningskontroll i Luleå och Västervik.

HaV har också, som en del i att öka skyddet för vildlaxen, fördelat medel till länsstyrelserna för att bevara och restaurera miljön i laxälvar samt till Västerbottens län för att starta projekt med förvaltningsplaner för laxbestånden i enskilda älvar. HaV kommer under året också att besluta om projekt för att utveckla selektiva och skonsamma fasta redskap för kustfisket samt starta en översyn av bestämmelserna för fisket i älvarna.

Länk till föreskrift om fiske med fasta redskap efter lax i Kattegatt, Skagerrak och Östersjön 

Här kan du läsa remissförslaget 

Länk till ny föreskrift om förhandsanmälan för laxfiskare i Östersjön 

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten

Kontaktpersoner:  Håkan Carlstrand, utredare, enheten för fiskereglering, tfn 010-698 62 40, mobil 073-059 90 90, e-post:hakan.carlstrand@havochvatten.se, Martin Rydgren, utredare, enheten för fiskereglering, tfn 010-698 62 50, mobil 070-356 64 32,martin.rydgren@havochvatten.se, Carina Dagbro, chef för enheten för landningskontroll, sektion öst, tfn 010-698 61 90, mobil 072-700 49 83, e-post carina.dagbro@havochvatten.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera