Annons

 i Eko/Miljö

Sedan 2003 arbetar Havets Hus med ett bevarandeprojekt för småfläckig rödhaj. Numer är den inte längre utrotningshotad men den är fortfarande fredad och målet med projektet är att öka kunskapen om arten och stärka beståndet. På fredag den 22 maj kommer fyra hajar att märkas inför hajsläppet som äger rum senare i sommar, den 4 augusti kl 14.00. Märkningen sänds live via Havets Hus facebook.

Hajarna som fötts och vuxit upp på Havets Hus. Projektet är en viktig del i arbetet med att stärka havens biologiska mångfald, där framförallt hajar är starkt hotade på grund av kombinationen fiskebifångst och långsam förökning. Bevarandeprojektet är ett samarbete med Världsnaturfonden WWF och hittills har över 100 småfläckiga rödhajar simmat ut i havet.

Sju av dem har hittats, de flesta i trakterna kring norra Bohuskusten men det finns även de som har simmat betydligt längre, ända upp till Oslofjorden.

Biologisk mångfald betyder att det finns många arter och olika naturtyper. Även om dessa ändras över tid, så minskar den biologiska mångfalden numera snabbt vilket beror på oss människor. I maj 2019 kom FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, med en rapport om tillståndet är för den biologiska mångfalden i världen. Den omfattande rapporten visar att den biologiska mångfalden minskar i alarmerande takt och att upp till en miljon arter nu hotas av utrotning, fler än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Resultatet speglar WWFs Living Planet Report från 2018 som visade att populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt minskat med 60 procent sedan 1970.

Program i akvariet den 22 maj 2020

Tid Aktivitet

11:00 Matning av djuren

14:00 Märkning av haj – även som livesändning via Facebook

hela dagen: Strandbingo – i akvariet eller ta med till stranden

hela dagen: Filmvisning om livet i Gullmarsfjorden

Havets Hus har öppet och har gjort följande anpassningar med anledning av coronapandemin: https://www.havetshus.se/information-med-anledning-av-coronaviruset-covid-19/

Fakta

Fakta Småfläckig rödhaj

Det är idag helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten. Beståndet klassas som livskraftigt, men det är fortfarande brist på kunskap om hajarna. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. Syftet är att stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Data från de hittills drygt sjuttio utsläppta hajarna har använts i forskningssyfte för att kartlägga genetik och rörelsemönster. Utsläppta hajar har återsetts i Gullmaren, Fjällbacka och i Vestfold i Norge. Arbetet sker sedan 2016 i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Fakta Hajar i världen

Havens ekosystem behöver hajar, bland annat då de är topprovdjur i näringskedjan. Tyvärr hotas många av världens hajarter av utrotning. Orsakerna är framförallt det hårda och okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid fiske. Men det beror också på deras långsamma livscykel med få ungar vid förökningen, vilket resulterar i att hajar är extremt känsliga för överfiske och andra störningar. I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas nedgång då de fångas som bifångst.

Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus öppnade sommaren 1993. Verksamheten organiserades som egen förvaltning under kommunstyrelsen. År 2005 övergick verksamheten till det kommunägda bolaget ”Havets Hus i Lysekil AB”. Havets Hus i Lysekil AB ägs av Lysekil Stadshus AB som i sin tur ägs av Lysekils kommun. Bolaget driver publikt havsakvarium i Lysekils kommun med verksamhet som har en naturlig anknytning därtill. Ändamålet är att visa och lära om den marina världens djurliv och förhållanden, främst med inriktning på närområdet Västerhavet, samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall vända sig till olika besökskategorier såsom skolelever samt aktivt medverka i marknadsföring och turismutveckling för Lysekils kommun.

Om akvariet

Havet och dess djurliv väcker beundran och förundran hos många människor. Vissa djur har vackra färger, andra byter kön och någon har tänder i magen. På Havets Hus finns över 100 fascinerande arter, från småfläckig rödhaj till död mans hand. Alla hemmahörande eller på besök i Västerhavet. Akvariet erbjuder många spännande upplevelser. Färden börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Kom närmare sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvarier, lär lekfullt på Havets Hus strandskola, inspireras av en guidad tur, se dykare som matar djuren och delta i olika temadagar. Utbudet av aktiviteter varierar under året. Inom Havets Hus finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största, tunnelakvariet som innehåller 140.000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnelakvariet går Du torrskodd, omgiven av vatten, bland knaggrockor, torskar, hälleflundror m.fl. Vattnet till Havets Hus tas in kontinuerligt från Gullmarsfjorden på 32 meters djup. Saltvattnet, 30 -33 promille, är här av mycket god kvalité. Det vill säga med god syresättning och fritt från föroreningar. Detta är en förutsättning för att fiskarna och djuren skall må väl. Havets Hus bedriver också uppfödning, märkning och utsättning av småfläckig rödhaj.

Mer om Lysekil

Havets Hus ligger i Lysekil. Lysekils kommun är en kommun i Västra Götalands län i landskapet Bohuslän. Centralort är Lysekil. Kommunen består dels av Stångenäset och dels av Skaftö. Lysekil ligger längst ut på Stångenäset vid inloppet till Gullmarsfjorden och är sedan mitten av 1800-talet en populär badort. Numera också känd för Sveriges bästa dykning och klättring i närområdet, fina hamnar för båtburna och Bohusläns vackra klippor. Förutom den viktiga turismen omfattas näringslivet av bland annat fiskindustri, marin forskning och petrokemisk industri. Läs mer om Lysekil på http://www.vastsverige.com/lysekil eller www.lysekil.se

Havets Hus är en del av Expedition Bohuslän–ett äventyr för nyfikna.

I Bohuslän finns det massor av spännande saker att uppleva. Mitt bland salta stänk och mjuka granithällar kan du bekanta dig med utrotningshotade djur från hela världen, njuta av konst i världsklass, utforska livet i västerhavet, besöka ett kustsamhälle från 1800-talet och ta en resa tillbaka till bronsåldern. Och mycket mer. Expedition Bohuslän är en spännande rundresa i Bohuslän för alla åldrar. Särskilt om man gillar äventyr, kunskap och att lära sig nya saker. Bakom Expedition Bohuslän står Turistrådet Västsverige och besöksmålen Nordiska Akvarellmuseet, Kosterhavets nationalpark, Havets Hus, Bohusläns Museum, Nordens Ark och Vitlycke museum. Tillsammans är vi Bohusläns populäraste och mest besökta turistmål och har årligen över en miljon besökare

Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera