Annons

 i Eko/Miljö

Nu har havstulpanlarverna kommit längre norrut och vi går därmed ut med en havstulpanvarning för Östergötland, Södermanland, Stockholm, Gotland, Öland, Uppsala och Gävle län. Lokala skillnader kan förekomma 

Skärgårdsstiftelsen driver sedan 12 år tillbaka en tjänst där du som båtägare kan få reda på när havstulpanerna satt sig fast i ditt geografiska område längs Östersjökusten. 

Skärgårdsstiftelsen får in rapporter från ca 100 havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer under juni-september. När havstulpanen precis satt sig på båtbotten är den till en början mjuk och lätt att få bort. 

Gör som 12 000 båtägare redan gjort och anmäl dig till vår kostnadsfria havstulpantjänst. Skicka ett SMS till 71120. Skriv ”havstulpan start” i meddelanderutan. 

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. När varningen skickas ut ska man vidta åtgärder som att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Vinsterna är högre fart och lägre bränsleförbrukning. 

Projektet som drivs av Skärgårdsstiftelsen är helt finansierat med medel från Havs- och vattenmyndigheten.  

Läs mer på: www.havstulpan.se 

Hitta båtbottentvättar på: www.batmiljo.se 

För mer information, kontakta Karin Strandfager på 072-548 67 77

Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län

Adress: Box 7669, 103 94 Stockholm, Besöksadress: Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen

Tel: 08-123 124 00

www.skargardsstiftelsen.se  

 

________________________________________________________________ 
Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län är offentlig markägare i Stockholms skärgård. Vår uppgift är att hålla skärgården öppen för alla. Genom betesdrift bevarar vi skärgårdens naturvärden och landskapsbild. Stiftelsen främjar utvecklingen av friluftsliv, turism och en levande skärgård. Våra tillsynsmän, naturvårdare och jordbruksarrendatorer är bofasta i skärgården. Mer information om Skärgårdsstiftelsen; www.skargardsstiftelsen.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera