Annons

 i Eko/Miljö

De höga vattenflödena i många Sydsvenska vattendrag har gjort att många kalkdoserare gått på högvarv under årets första månader. Nu har länsstyrelserna hunnit få viss överblick hur kalkningen har fungerat.

Sportfiskarna har varit i kontakt med kalkhandläggarna i fyra län där vattenflödena under årets första månader varit höga, eller extremt höga. I vissa län har man redan förbrukat en avsevärd del av årets medel till kalkning.

Skåne län har förberett sig
Vårt sydligaste län har 16 flödesstyrda kalkdoserare som kalkar i mindre biflöden i avrinningsområdena för Helge å, Skräbeån och Rönne å. Motivet för kalkningen är främst att skydda bestånd av stationär öring högt upp i vattensystemen. Framförallt Helge å och Skräbeån har haft extremt höga flöden under februari och mars. Enligt ansvarig handläggare är bedömningen att man trots högflöden har klarat av att hålla pH-målen.

– Men det är svårt att säga om våra medel för kalkning räcker för hela året. Får vi en höst med mycket nederbörd kan det bli problematiskt. Vi har dock tagit höjd för stor kalkåtgång och förberett oss med en extra pott pengar. Vi ska inte behöva sluta kalka när det är höga flöden och behovet är som störst, för att pengarna tar slut, kommenterar Jan Inge Månsson, Fiske- och vattenvårdsenheten på Länsstyrelsen i Skåne.

Läs mer här -> Sportfiskarna

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!