Annons

interfiske-daiwa-p
 i Vertikalfiske
För si sådär en femton år sedan var jag en riktigt grym gösfiskare, visste precis vilka vobblers som gällde för trollingen som började kring midsommar och slutade i början på september. Jag visste precis var man kunde fånga några enstaka gösar på grynnorna i maj och vilka jiggar som gav fisk. Ja, jag visste faktiskt det mesta om gösfiske, expert faktiskt, grym sådan, å det jag inte kunde hade några av mina vänner alltid koll på, dvs den senaste Rapala eller Bombern som fångade fisk och sånt…  Höstfisket existerade inte, ingen seriös kille som kunde allt om gösen försökte ens, det visste alla…

Det var då det. Idag, ca femton år senare har jag fångat många fler gösar, på många fler sätt, vid tidpunkter på året som förr ansågs nästan omöjliga, inkl ismete efter gös, det mest otänkbara av allt… och det känns faktiskt som om jag kan mindre om gösfiske än någonsin! Varför det? Det som ställt allt på ända är andra mycket skickligare fiskare som utmanat gamla sanningar, utvecklat gösfisket framförallt genom att utforska och finslipa vertikalfisket. Spektrat av metoder och nya beten är idag enormt mycket större, varierat och anpassat. Det är nog ingen överdrift att säga att vertikalfiskemetoden, fireball etc har haft samma effekt på gösfisket som tex internet för informationsspridning. Dvs revolutionerande! När jag var som bäst, expert alltså, då för femton år sedan, gick det inte att fiska efter gös när sommarnätternas varma trollingpass var förbi. Så var det bara, det visste ju alla. Då var det gädda som gällde, gösen nappade inte . Visst fanns det redan då pionjärer som kunde sin sak, fångade gös när andra påstod att det inte gick, men dessa herrar var antingen lite hemliga av sig samtidigt som informationsflödet var beroende av mun till mun alternativt via pappersfisketidningarna. Det fanns helt enkelt en inbyggd tröghet i kommunikation mellan fiskare.

Höstfisket efteStenner gös håller jag idag som kanske det roligaste fisket. Härliga höstdagar med stenhårda karatehugg på ofta grunt vatten är banne mig något av det roligaste man kan vara med om. Vår erfarenhet från några av Stockholms-sjöarna är att gösen nu ofta lämnar sina lite djupare ståndplatser för att parkera sig mer strandnära. Hård botten som nästan alltid är regeln utan undantag är fortfarande en regel men nu finns det faktiskt undantag. Ett av de bästa fisken jag haft var faktiskt utanför en lång vass med mjukbotten, här fångade jag och min kamrat Linus tio fina fiskar på en dryg timme för ett par år sedan. Vi fick faktiskt fisk så grunt som en halvmeter under båten. Just den sjön är extremt grumlig vilket flera gånger bidragit till att fisken säkert inte skyggat för båten… Med dessa rader följer nu några tips från betydligt mer rutinerade gösfiskare än mig, dvs dem som verkligen kan sitt vertikalfiske och inte som jag, var bäst för femton år sedan.

//Jan O

Andreas Push-Up Dybedahl tipsar…

Det är kallt och det är dags för övervintring, det finns nu chans på det stora feta honorna med påbörjande rombildning. Vattnet är lika jäkla kallt överallt och fisken behöver verkligen inte står på de djupare partierna för att trivas. Våga köra av hårda partier grunt, fokusera på de mulna dagarna med lite glopp i luften.  

Stort

Stort bete kan vara hemligheten för höstgösen. Foto: Jan O +FishEco

Glöm inte att även de trögaste dagarna testa de stora betena, har många gånger gjort lika stor succe som när de mindre apertifferna serveras. Tvåkilosgösar kastar sig ibland över 23cm jiggar. Dagarna är kalla, råa och ibland regntunga. Varma kläder krävs för ett lyckat fiske. Köp gärna värmekuddar och stoppa ner i overallen, regntäta kläder ett måste. Trivs du fiskar du bättre. Sist men inte minst, tålamod och var inte rädd att köra över samma eko 3-4-5 eller 10 gånger.

Doftmedel kan tröga höstdagar vara helt avgörande. Det finns många på marknaden men de som har inslag av skaldjur brukar vara heta. Var inte rädd för att prova att göra egna dofter. I Frankrike är tex vitlök populärt, låter som ett skämt men icke.


Håkan Fransson, gösguru från Östra Götaland tipsar

Tidig höst, funkar betade jiggar bäst. En bit av betesfisk, tex löja, apteras på själva jiggkroken en.  När sedan hösten tar ett riktigt grepp med kyla och rusk är min erfarenhet att renodlad, fireball är hett, fiskad precis vid botten. Generellt går gösen också på grundare vatten nu. Vad man ska välja för betesfisk är en vanlig fråga. Löja, nors eller mört, min erfarenhet är att just mört faktiskt blir ett sämre bete på senhösten. Löja eller nors ger helt enkelt mer fisk.

Håkan

Håkan Fransson, en av de som bidragit stort till utvecklingen av
svenskt gösfiske. Foto: Jan O +FishEco

En annan het metod är en kombo. Flötestrolling nära botten, ganska grunt, samtidigt som du vertikalfiskar kan verkligen ge gott fiske. Kanske är det så att jiggdunkat retar fisken, eller får den intresserad, när en betesfisk sekunderna senare singlar förbi har du värmt upp gösen och den hugger. Det här kan stundtals slå vanligt vertikalfiske med hästlängder, viktigt är att trolla o vertikala så långsamt det bara går Favoritjiggar, allting som har en lugn rörelse. Långa stjärtar. Bass Asassin. Pinnen mfl, tricket är slöa jiggar.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera