Annons

 i Press/Reklam

Under sommaren   har det kommit in rapporter om sjuka och döda laxar i de norrländska älvarna, framför allt Torneälven. Fiskarna har varit slöa samt har haft hudskador och svampinfektioner. Nu visar två av de prover från fyra laxar från Torneälven som Länsstyrelsen i Norrbotten sänt in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys, att de bar på hudsjukdomen Ulcerös dermal nekros (UDN).

Under sommaren har fiskeribiologen Stefan Stridsman som arbetar vid vatten- och fiskeenheten, Länsstyrelsen i Norrbottens län, fått flera samtal om svampangripna och döda laxar, främst i Torneåälven.

– Jag bestämde mig för att kontakta SVA för vägledning om insamling av prover. Två av laxarna hade hudskador som stämmer överens med UDN.

UDN är en hudsjukdom där diagnos ställs via histologi, vilket innebär att man tittar på vävnaden i ett mikroskop. För att kunna ställa diagnosen måste hudproverna tas i ett tidigt skede eftersom huden snabbt blir infekterad med svamp, vilket i slutändan är det som tar död på fisken.

– SVA har inte fått in några laxar för obduktion utan det är hudprover från fyra laxar som en fiskare har hjälpt oss med. Det är dock svårt att få en fullständig bild av varför det finns en ökad sjuklighet hos laxen i älven, fler komponenter än UDN kan vara inblandade, säger t.f. statsveterinär Charlotte Axén vid SVA. Vi har ställt diagnosen här på SVA, men även valt att skicka proverna till Veterinärinstitutet i Norge för bekräftelse.

Orsaken okänd

Ingen vet orsaken till varför lax och öring drabbas av UDN. Det har förekommit undersökningar där en sjuk och frisk fisk fått gå tillsammans och då har det visat sig att sjukdomen är smittsam, men hittills har ingen bakterie, virus eller parasit kunnat identifieras.

– Hur utbredd UDN är hos de fiskar som varit sjuka eller dött går inte att uttala sig om, men vi vet att det är en bidragande orsak till laxdöden i Torneälven, säger Charlotte Axén.

Mer information

Charlotte Axén, t.f. statsveterinär Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Tel 018-67 40 00

Stefan Stridsman, fiskeribiolog vid Fiskeutredningsgruppen (FUG) Länsstyrelsen i Norrbotten. Tel 010-225 5434

Sjukdomsinformation om UDN på SVA:s webbplats

Länsstyrelsen Norrbotten 

 

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en myndighet under Näringsdepartementet och har till uppgift att vara ett veterinärmedicinskt expert- och serviceorgan åt myndigheter och enskilda.   SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning.  www.sva.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!