Annons

 i Eko/Miljö

I dag är det hummerpremiär. Det innebär mycket glädje för många. Men varje år förloras över 3000 hummertinor, som blir kvar i havet och fångar fisk och skaldjur i tiotals år och som dessutom blir en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven. Helt i onödan.

Det finns mängder med borttappade och kvarglömda hummertinor utmed kusten. Vi pratar ofta om yrkesfisket och spökgarnen, men tyvärr finns det också problem med utrustning från fritidsfisket som blir kvar i havet, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

När hummersäsongen startar är det framförallt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av fritidsfiskare. Många av hummertinorna blir dock kvar i djupet. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år.

Ett förlorat redskap fortsätter att spökfiska i många år efter att de förlorats. De delar av redskapet som består av plast kan finnas kvar i havet under hundratals, kanske tusentals år. De fångar fisk och skaldjur i tiotals år och blir dessutom en bidragande faktor till utsläpp av plast i haven.

Att fiska på fritiden är populärt i Sverige, hela 1,4 miljoner människor ägnar sig åt det. Det används mängder med nät, hummertinor, plastlinor och liknande av fritidsfiskare varje år.

För fritidsfiskare som förlorar sina redskap eller för andra som hittar förlorade fiskeredskap finns möjlighet att anmäla dessa på appen Ghost Guard. Det är en frivillig åtgärd till skillnad mot yrkesfiskare som förlorar sina redskap måste rapportera detta inom 24 timmar efter avslutat bärgningsförsök, enligt EU-regler.

FAKTA om förlorade hummertinor

– Runt 3000 hummertinor går förlorade varje år utmed västkusten.

– Fritidsfisket står för cirka 85 procent av redskapsanvändningen för hummerfisket.

– Förlorade hummertinor fortsätter att spökfiska år efter år.

FAKTA om Ghost Guard

https://ghostguard.havochvatten.se/ghostguard/

FAKTA om hummerfisket

Premiär för hummerfisket är måndag 21 september kl. 07.00.

Enbart hummertina är tillåtet för hummerfiske.

Fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt (den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor).

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!