Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Inför hummerpremiären – bomullstråd och koll på fredade områden! Måndag den 25 september klockan 07.00 går startskottet för årets hummerfiske. För att minska risk för spökfiske ska nu burar och tinor ha rymningshål, stängt med bomullstråd. Kolla också kartor med fredade områdena.

För att minska risken för så kallat spökfiske gäller från och med i januari i år att hummertinor och andra burar ska ha rymningshål stängt med bomullstråd.

– Om en bur blir kvar i havet kommer tråden inom några månader att ha brutits ned och buren kommer då inte längre att vara en dödsfälla för hummer, andra skaldjur eller fisk. Det är en enkel och mycket effektiv åtgärd, säger Lars Molander.

På Havs- och vattenmyndighetens webbplats finns det beskrivet hur man på olika sätt kan lösa detta tekniskt.

Fredade områden vid Kosteröarna

Runt Kosteröarna har flera fredade områden inrättats, för att skydda bland annat djuphavskoraller som lever där. Här råder totalt fiskeförbud, inklusive förbud mot hummerfiske. Håll koll på dessa. Karta över fredade områdena finns i Länsstyrelsens broschyr Fiskeregler i havet

Fiskeregler i havet i Västra Götalands län (lansstyrelsen.se)

Exakta koordinater finns i Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) bilaga 8, sid 175 för koordinater på fiskeförbudsområdena i Koster-Väderöfjorden.

Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) om fiske i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön (havochvatten.se).

Märk redskap, ingen sump efter januari och inga rombärande honor

Vi påminner också om att märka sina redskap ordentligt och om att man inte får hålla hummern i sump längre än till 31 januari. En rombärande hummer omedelbart ska släppas tillbaka i havet, sumpad eller ej.

– Om en hummer utvecklat yttre rom under tiden som den är i sumpen ska den genast återutsättas, alltså släppas tillbaka i havet. Det här var lite otydligt i regelverket tidigare, så det är bra att det nu är helt tydligt vad som gäller. Rombärande hummer ska alltid återutsättas, säger Lars Molander, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Fler regler för hummerfiske

Premiär för hummerfisket 2023 är den 25 september kl. 07.00. Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november och yrkesfiskare till och med 31 december. Fritidsfiskare får använda högst sex hummertinor samtidigt.

Regler för hummerfiske på Länsstyrelsens webb

Fiske | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)


Vi arbetar för det hållbara samhället. Vår huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering. Våra verktyg är rådgivning och vägledning, beslut och tillståndsgivning, tillsyn samt beslut om ekonomiska bidrag.

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera