Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Måndag den 26 september klockan 07.00 går startskottet för årets hummerfiske. I år gäller nya regler för sumpning. Tänk också på redskapsförbudet som gäller längs Bohuskusten veckan före premiären.

Nytt för årets hummersäsong är att man inte får hålla hummern i sump längre än till 31 januari och att en rombärande hummer omedelbart ska återutsättas om man påträffar en sådan i sin sump.

– Om en hummer utvecklat yttre rom under tiden som den är i sumpen ska den genast återutsättas. Det här var lite otydligt i regelverket tidigare, men nu är det helt tydligt vad som gäller. Rombärande hummer ska alltid återutsättas, säger Lars Molander, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Reglerna för hur länge hummern får hållas i sump är också ändrade. Tidigare har det varit tillåtet att hålla hummer i sumpningsanordning i havet från och med premiären till den 10 maj. Nu ändras slutdatum till 31 januari.

Regler för hummerfiske på Havs- och vattenmyndighetens webb

Hummerfiske – regler – Fiske och handel – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Minska risken för spökfiske redan nu – med bomullstråd

För att minska risken för så kallat spökfiske kommer från 1 januari 2023 en ny regel för hummertinor och andra burar. De ska ha rymningshål som hålls stängda med obehandlad bomullstråd.

– Om en bur blir kvar i havet kommer tråden inom några månader att ha brutits ned och buren kommer då inte längre att vara en dödsfälla för hummer, andra skaldjur eller fisk. Det är en enkel och mycket effektiv åtgärd som många har anammat redan nu, säger Lars Molander.

Om du hittar övergivna fiskeredskap eller har förlorat fiskeredskap kan du rapportera det på sidan GhostGuard.

Redskapsförbud veckan före hummerpremiär

Från 19 september och fram till hummerpremiären 07.00 den 27 september råder redskapsförbud längs Bohuskusten och inga fiskeredskap får vara i havet, förutom sillgarn, makrillgarn och tinor för fiske efter havskräfta på mer än 30 meters djup.

Premiär för hummerfisket 2022 är den 26 september kl.07.00.
Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november.
Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.
Hjälp till att skydda europeiska hummern genom att rapportera amerikansk

Amerikansk hummer är en främmande art som kan bära på smittsamma sjukdomar och parasiter som kan spridas till den europeiska hummern. Det är viktigt att förhindra att den sprids och Länsstyrelsen ber alla hummerfiskare om hjälp att rapportera in fynd av amerikansk hummer till Havsfiskelaboratoriet vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Den amerikanska hummern kommer ursprungligen från Nordamerika och exporteras levande till andra delar av världen, även till Sverige. De amerikanska humrar som hittills fångats i svenskt vatten har troligen rymt från illegala sumpar.

Se hur man skiljer en amerikansk hummer från en europeisk och rapportera in på SLU:s hemsida

https://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/radgivning/frammande-arter/amerikansk-hummer/

Mer information

https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/djur/fiske.html#hummerfiske

Länsstyrelsens pod Under havsytan avsnitt 7. Hummerpremiär:
https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/miljo-och-vatten/atgarder-och-verksamheter-i-vatten/vasterhavet—informationscentral.html#poddunderhavsytan

Broschyr fiskeregler i havet:
Fiskeregler i havet i Västra Götalands län (lansstyrelsen.se)

Kontaktpersoner:
Lars Molander, länsfiskekonsulent
010-224 55 32
lars.molander@lansstyrelsen.se

Therese Jansson, länsfiskekonsulent
010-224 47 01
therese.jansson@lansstyrelsen.se

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera