Annons

 i Notiser, Vinter

Just nu – var extra uppmärksamma på isarna! Det är rådet från Svenska Livräddningssällskapet efter det milda väder som varit i stora delar av Sverige! 

De fina isarna som frös till i Mellansverige i slutet av november, och som senare blev översnöade, har nu tinat fram på många håll under den senaste veckans mildväder med regn och blåst. På flera håll är isarna fortsatt stabila men eftersom isläggningen var ojämn, med snöinslag, varierar isen en hel del när det gäller kvalitéer som värmetålighet och styrka.

Den senaste veckan har varit onormalt rik på nederbörd och den stränga kylan byttes abrupt mot blidväder, regn och snösmältning. På många ställen, framför allt i södra Sverige, förekommer rejäla översvämningar. På grund av mycket nederbörd påverkas även landets sjöisar negativt. Ökade flöden i bäckar, åar och genom sjöar skapar påtaglig vattenrörelse. Inlopp, utlopp och andra strömutsatta ställen (sund, grund osv) blir extra utsatta och kräver extra stor uppmärksamhet och försiktighet av de som vistas på isen.

Issäkerhetsrådet uppmanar därför till stor försiktighet tills dess att läget normaliserats.

Några enkla regler för ökad säkerhet:

  • Kontrollera isens tjocklek och undersök isens bärighet noga innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
  • Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
  • Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
  • Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
  • Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
  • Var särskilt uppmärksam vid strömsatta områden som in- och utlopp, sund, över grund och runt uddar.
  • Kör inte skoter på okänd is.
  • Lär dig isens svaga punkter.
  • Se till att du kan larma så ta med mobiltelefon, gärna i vattentätt fodral.

För ytterligare information kontakta:
Jan Insulander, Senior Projektledare Issäkerhetsrådet
070-594 15 96 jan.insulander@telia.com

Även projektledare Issäkerhetsrådet Camilla Hansen kan nås
camilla.hansen@sls.a.se

www.issäkerhet.se

Issäkerhetsrådet vill verka för tryggare vistelser på isar genom information som syftar till ökad iskunskap hos allmänheten. Genom att nyttja de medverkande organisationernas kunskap, resurser och kanaler når vi ut till fler. Därmed ökar vi kunskapen om is och dess möjligheter, samt hur man hanterar risker och olyckor på isen.

Issäkerhetsrådet finansieras av Svenskt Friluftsliv och består av följande organisationer:Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED), Friluftsfrämjandet, Svenska Sjöräddningssällskapet(SSRS), Skridskonätet, Sportfiskarna och Örnsköldsviks kommun.

Tillsammans driver vi informationssajten issäkerhet.se

Ämnen

Kategorier


Svenska Livräddningssällskapet är en ideell organisation som har som ändamål att främja allmän simkunnighet, att verka för utbredd kunnighet i livräddning och att propagera för säkerhet vid all verksamhet i anslutning till vatten och isar. Kunskap räddar liv. Därför är vattenkunskap centralt i vårt arbete för att minska antal drunknade. Genom att förmedla vattenkunskap ska vi nå vår vision; NOLL drunknade.

Vi består av 19 självständiga regionförbund, 10 lokalföreningar och en riksorganisation. Vi ingår i ILS – International Lifesaving Federation, som är en paraplyorganisation för alla livräddningsorganisationer världen över. Läs mer om oss på: www.svenskalivraddningssallskapet.se eller www.facebook.com/svenskalivräddningssällskapet.

<

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera