Annons

 i Fluga

Att hitta ett nytt vattendrag där stora öringar står på rad och plockar nykläckta dagsländor är en önskedröm för alla flugfiskare. Oftast går hela vintrarna ut på att granska fisketidningarna som eventuellt kan ge en hint om bra vatten men det brukar tyvärr inte vara en framgångsrik metod.

Normalt blir vatten som är exponerade i pressen utsatta för både högt fisketryck och nedskräpning trots att vi flugfiskare brukar kalla oss för guds gåva till fisken och naturen. Många provar också mer traditionella metoder som att fråga ut de gamla farbröderna som bor i hembyarna om bortglömda guldkorn långt ute i skogarna, de gamla rävarna som stoltserar med ett tjog laxöringar av enorm storlek i de svartvita bilderna i biblioteksarkiven. Tyvärr brukar inte den metoden fungera särskilt bra heller eftersom fotona oftast är daterade långt innan flottleder och betong förstörde våra vattendrag vilka idag endast visar upp små populationer av elritsor och enstaka miniöringar i bästa fall. Som tur är finns det idag andra metoder att ta till för att söka upp nya torrflugevatten, metoden i sig är inte vattentät för att hitta stora öringar men i de allra flesta fall fungerar den utmärkt och är väl värd att testa. Låt mig beskriva metoden och samtidigt försöka hjälpa dig att hitta just ditt drömvatten.

Drömvatten

Många har sina olika föreställningar om ett drömvatten. Så här ser de ut i min värld. Smaken är som baken.  

Det skulle vara lite förvånande om ingen som läser detta redan har tänkt eller till och med nyttjat de stora möjligheterna som dagens teknik ger. Det jag pratar om är naturligtvis de otroligt detaljerade flygfotona som de internetbaserade karttjänsterna tillhandahåller. I dessa finner vi en fantastisk möjlighet att leta efter nya vatten eller att lära sig mera om ditt favoritvatten. Du kan ju snabbt söka upp ditt favoritvattendrag på någon av tjänsterna och skaffa dig en snabb överblick på var de giftiga strömmarna är. Du har kanske i många år undrat vad som ligger bakom nästa krön men aldrig riktigt haft energin att vandra dit, kanske kan då flygfotona antingen bekräfta eller dementera dina föraningar om vad som väntar.  

Jag har haft äran att få besöka Nya Zeeland två gånger hittills och ingen av resorna har gjort mig besviken, snarare bara mer sjuk. Torrflugesjuk alltså. Väl på plats handlar det om att vandra uppströms längs de små och sjukt kristallklara vattendragen och leta efter abnorma öringar. Normalt vandrar man snabbt förbi snabbt strömmande partier dvs. avsnitt där ån faller mycket. Visst kan det stå någon enstaka fisk i de områdena men det man söker efter är pooler eller sk. Glides, det är där du finner de flesta och största fiskarna. Ibland kunde jag dock kasta bort en hel fiskedag genom att följa ett vattendrag som enligt utsago skulle hålla stor fisk men som aldrig planade ut och fick stabiliserad vattenhastighet, områden som i landet kallas för flats. Vem kunde veta, på plats efter 5 timmars intensiv promenad, att vid nästa krön skulle dessa flats uppenbara sig och drömfiskarna skulle stå på rad då redan ett 70-tal krön redan hade passerats. Nej, istället fick jag oftast vända om och vandra timtals genom liantäta djungler utan att ha blött en fjäder för dagen. Till min stora förargelse, efter att jag hade återvänt till Sverige efter min senaste tur, upptäckte jag gratistjänsten Google Earth. Ett helt fantastiskt program som har obegränsade möjligheter för en flugfiskare. Jag grämer mig oerhört att jag inte visste om programmets möjligheter på plats. Mitt absolut bästa råd till dig som ska åka till Nya Zeeland är att studera det vattnet du tänker besöka för dagen med tjänsten, då kan du snabbt räkna ut om du behöver vandra i en eller fyra timmar innan det är dags att börja fiska eller om det är värt att fortsätta gå uppströms förbi ett givet område. Du kan redan nu ladda hem programmet och söka dig igenom Sydön och begeistras över den oroliga upplösningen som de allra flesta vatten har.  

För att du ska förstå mina avsikter med berättelsen ovan ska du prova följande steg:

1. Om du inte redan har Google Earth installerat på datorn ladda hem det här: http://www.google.com/earth/index.html

2. (Installera) och starta programmet

3. I sökfältet längst upp till vänster skriver du ordagrant: crooked river new zealand och trycker på enter.

4. Du bör nu flyga över världen och bli inzoomad till Nyzeeländska sydön och hamna med ögonen mitt på Crooked River.

5. Som du ser är det en bra upplösning i bildmaterialet vilket gör att du noterar den enormt täta vegetationen. Du borde även se att ån faller mycket dvs. du anar mycket vitskum i ytan.

6. Rör dig nu uppströms längs vattendraget tills vitskummet tar slut och flödet stabiliseras. Du har nu kommit till flatsen där de riktigt stora öringarna står.

7. Du borde även ha noterat små blå rektanglar. Dessa kan du trycka på för att få upp en bild som skall vara från området där rektangeln är. Detta kan ge dig en indikation på hur området ser ut i verkligheten. Ha emellertid i åtanke att positionen på dessa inte alltid stämmer.

8. Du kan även zooma ut. Efter en stund kan du ana åns avrinningsområde och ser att den härstammar från sjukt branta alper och vattnet är det renaste smältvattnet du kan finna från deras toppar.

9. Med denna metod kan du även beräkna ungefär hur lång distans du behöver vandra för att nå flatsen från närmaste väg. Använd linjalen och mät upp en bana. Kom ihåg att på i Nya Zeeland så måste du gå runt bergen, du kan inte gå över dem. Du bör således följa åns dalgång uppströms. Kom även ihåg att 1 km i Nyzeeländsk terräng motsvarar 4 km i Svensk och bör då anpassa tiden därefter.  

Detta var bara ett litet exempel hur du kan lära känna ett vatten på andra sidan jorden med programmet. Prova dig gärna fram och sök efter egna potentiella storöringsvatten och kom ihåg att klicka på de små blå kvadraterna för att få en indikation hur området ser ut med en bild. Ju mer du söker dig upp längs varje dalgång i det alprika landet desto fler vatten kommer du att upptäcka. Troligen är de flesta pooler du ser upptagna av minst en öring som väger mer än de tre största du har tagit på torrt i Sverige tillsammans.  

Sightfiske

Ibland behöver man inte resa på andra sida jorden för att ha sightfiske i små vattendrag efter stor öring. Hittar du väl rätt i fjällen så kan du uppleva samma sak även där.  

Du har redan förstått att Google Earth är ett utmärkt program att använda sig av. Dessvärre varierar upplösningen mycket både i olika delar av landet och för olika avsnitt av, låt oss säga, en älv. En mycket viktig del i ditt sökande kan därför vara att kombinera samtliga karttjänster som finns tillgängliga. Oftast visar det sig att en av tjänsterna faktiskt har en mycket bättre upplösning än de andra. De olika kartjänsterna jag använder mig av förutom det som nämnts tidigare är Eniro.se och Hitta.se. Naturligtvis är Google Maps baserat på samma grund som Google Earth och det är en smaksak vilken av dessa du väljer att använda. Finurligheten med alla dessa är att det blir mycket enkelt att planera en fisketur. När du och dina fiskepolare har bestämt er för ett vatten kan ni snabbt leta fram närmaste bilväg och därmed lämpligaste platsen att parkera på för att nå vattnet snabbast. Ni kan också någorlunda väl se ut en lämplig vandringsrutt till vattnet där t ex stora myrar enkelt kan undvikas för att bespara en del energi till fisket. Likaså kan man ibland tjäna timmar på att vandra över ett fjäll istället för att ta den långa vägen runt, det är helt enkelt er fysik och fiskeiver som avgör. Dessutom kan du enkelt räkna ut avståndet med mätverktygen som finns, dels så får du ett direktavstånd via fågelvägen och dels så kan du mäta upp din tänkta vandringsrutt vilket är en stor fördel.  

Jag kommer nu uteslutande att beskriva metoden för fjällfisket men kommer ändå att berätta kort om några andra fördelar med tjänsterna som kan hjälpa dig vid både laxälvarna och öringsjöarna. Då du ska besöka en ny laxälv är det i många fall en fördel att ha en viss överblick över vattendraget innan ankomst för att veta var de giftiga forsnackarna finns. Ta därför och sök dig igenom området du har tänkt besöka med en kombination om tjänsterna för att hitta både de traditionella platserna som anges i turistbroschyrerna och de med hemliga strömmarna längre från bilvägen. Tro mig, du kommer att bli överraskad över alla de potentiellt bra platserna du hittar.

För sjöfisket kan det vara bra att veta var grunden finns. Oftast är det vid dessa du finner de vakande öringarna under sjösandsländekläckningarna och dem vill du ju alltid bra att ha koll på förstås. Denna metod är emellertid den minst säkra varianten av de jag presenterar eftersom det kan vara svårt att få bra bilder över sjöarna av olika anledningar. Ta dig dock tiden att söka upp några av dina favoritsjöar och se om du kan finna dina hemliga grund eller kanske några nya som du inte visste om redan.

Det är vid fjällfisket jag tycker att denna metod kommer till sin absolut fulla rätt, förutom Nya Zeeland då förstås. Vem vill egentligen chansa att knalla över fjäll och tunga blötmyrar i dagar för att komma till en å som såg giftig ut i papperskartan men som visar sig vara en liten rännil av vatten. Nej, man vill såklart göra det så enkelt som möjligt för sig under den sorgligt korta sommaren. Metoden i sig är inte heller den en garanti för att vattendragen ska ha en rimlig mängd vatten för att hålla stor fisk men studerar du vattendraget extra noggrant och använder ditt sunda förnuft borde du snabbt kunna räkna ut om vattnet håller fisk eller ej. Det kan ju också vara smart att Googla på vattnet och se vad du finner, kanske har någon godtrogen individ skrivit om vattnet på sin blogg om trekilos öringar som simmade runt i ån. Ett gott tips angående bloggfenomenet och dagens informationsspridning är att skriva om olika vatten med behärskning om du vill behålla kvalitén. Kom ihåg att ca 1.5 miljoner svenskar fiskar på sin fritid, alla är kanske inte fjällfiskare men nog vill många av dem hitta just din lilla pärla i fjällen.

Röding

Turligt nog så är det inte storleken som räknas alla gånger.

Min erfarenhet från fjällfisket i strömmande vattendrag, vilket denna manual syftar till, bygger på att hitta områdena som har potential att hålla stor fisk som helst stiger till torrflugor. Sådana områden brukar jag snabbt sålla fram till, vad jag beskrev för Nya Zeeland ovan, som flats. Det är områden där lutningen på vattendraget planar ut och börjar meandra. Detta fenomen i strömmande vattendrag där vattnet letar sig genom landskapet efter den snabbaste vägen ned skapar dels många och djupa kurvor och dels en stor yta av vatten om man jämför med ett starkt strömmande vattendrag med en snabbare avrinning. Rent biologiskt sett kan vattendragen delas upp i två huvudmiljöer för öringen, strömmar och sel. Strömmarna fungerar normalt som uppväxtområden för småfisk där de har god tillgång till skydd medans selen normalt håller de större individerna. Detta faktum bli extra tydligt i fjällen, speciellt om vattnet inte håller gädda. Nu kanske jag skjuter mig själv i foten och får arga mail av fiskare vars hemliga vatten jag nu ska avslöja. Jag tror emellertid att det inte är någon större fara att exponera det vatten jag nu ska beskriva eftersom det är kvoterat av länsstyrelsen, genom Fiskecentrum i Saxnäs, vilket innebär att ett begränsat antal fiskedygn får bedrivas där per sommar för att säkra vattnets goda kvalité. Ni har kanske redan nu klurat ut att det är övre Ransarån jag pratar om. Som förslag öppnar du programmet Google Earth igen.

1.  Skriv ransarn vilhelmina ordagrant  

2.  Du bör nu bli inzoomad till sjön Ransarn i vars utlopp du finner de legendariska Ransarselen. Har du besökt selen och sätter deras storlek i relation mot Ransarn inser du att sjön är väldigt stor.

3.  Sök dig nu till sjöns nordvästra hörn där Ransarån har sitt inlopp.

4.  Leta dig sakta upp längs ån. Det du borde se är sjukt inbjudande längs i princip hela vattendraget för torrflugefiske. Det är just sådana områden med dessa karaktärer jag söker då nya vatten söks fram med metoden.

5.  Om du söker dig strax norrut till nästa dalgång finner du den lika legendariska över Vojmån, även den kvoterad för att säkerställa ett gott fiske för fiskens bästa. Även denna ser smått giftig ut på sina ställen.

Nu kommer jag naturligtvis inte att avslöja fler vattendrag. Du har genom att läsa denna manual redan fått nys om en riktig toppå i Nya Zeeland samt två mycket bra torrflugefiskevatten i de Svenska fjällen. Nej, någon rim och reson måste det vara på det hela och jag föreslår härmed att du jobbar lite själv och söker efter egna vatten. Om du inte har blivit torrflugefiskesugen efter att ha läst detta så vete tusan. Själv så ska jag ta och binda upp några giftiga knottimitationer som ska lura upp en tvåkilosröding i ett vatten jag har letat fram med metoden i sommar. Det första jag vill be dig om ifall du skulle råka hitta ett riktigt bra vatten är att blogga med försiktighet, det finns många köttfiskare där ute som googlar efter information. För det andra så önskar jag att det material som bärs upp på fjället även tas med hem, våra fjäll är alldels för vackra för att skräpas ned. För det tredje så fiska bara i upplåtna vatten för att undvika repressalier med statsmakten och för det fjärde och sista så tar jag väldigt gärna emot rapporter från din hemliga å som tack för hjälpen för att du lärde dig något nytt genom att läsa denna manual. Maila dem då gärna till: jagvillhatipsombraoringvatten@fjallen.se    

Vackert

Med rätt fokus i letandet kommer du med all säkerhet att hitta ditt drömvatten…

//Stefan Ågren +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera