Annons

interfiske-daiwa-p
 i Ettan, Notiser, Press/Reklam

Filmen Gädda av Christer Mattsson och Jan Ohlsson spelade in under mitten av 80-talet. Gädda ingår i en serie av fiskefilmer som togs fram på initiativ av Benny Lindgren. Christer Mattsson filmade och redigerade filmerna.

Under inspelningen av filmen Gädda lyckades Christer ”fånga” många stora gäddor med kamerans hjälp, varav flera tiokilosgäddor. VHS-filmen såldes- och hyrdes ut av bl a redskapshandlare runt om i Sverige och blev snart en kultfilm bland sportfiskare.

Christer Mattsson berättar: ”Jag hade turen att komma in på en medieutbildning på Dramatiska Institutet 1979. Tillsammans med berättarteknik, fick vi pröva på film, radio och teater. När vi började med video, blev jag helt fascinerad över vilka möjligheter den tekniken erbjöd. Ljud och bild till en rimlig kostnad! På den tiden fiskade jag med Benny Lindgren, som kläckte idén att vi skulle göra fiskefilmer. När det var dags att göra en film om gäddfiske, ryktades det om en ung gäddfiskare från Stockholm…”

Pär Lindberg: ”Den unge gäddfiskaren från Stockholm var jag. På den tiden var gäddfisket otroligt bra i Stockholms skärgård. En gädda på sju kilo var inget att skryta med utan det var tiokilosgäddorna vi var ute efter. Vår inspiratör var ”gäddprofessorn” Leif Engström som var först ut i Sverige att fiska metodiskt efter grov gädda med stora beten och ekolod för att hitta grynnor och djupbranter. Min fiskekompis, Anders Sköld och jag tog ut Christer på ett fantastiskt roligt och givande gäddfiske där de högt ställda förväntningarna införlivades och tillochmed överträffades! Nu är fisket i Ostkustens skärgårdar tyvärr bara en spillra av vad de var på 80-talet och tidigare. Men bra att medlemsorganisationen Sportfiskarna och andra som arbetar med fiskevård försöker att få tillbaka ett bra fiske igen genom att bl a att återställa utdikade våtmarker som är viktiga platser för gäddornas lek på kusten.”

Ett extra tack till Jörgen Stenberg när han berättar om några gigantiska gäddfiléer under norrlandsdelen av inspelningarna, som gav en extra krydda i filmen!

Tillägg från Pär: Anders och jag var tidigt ute med catch and release för gädda. Under filmen användes huggkrok vilket på den tiden ansågs som den skonsammaste metoden att landa gäddor som skulle återutsättas. Det fungerade hyggligt och vi återfångade flera gäddor som vi återutsatt i god kondition men sedan många år använder vi håv med skonsamt håvnät i stället för huggkrok, vilket absolut är att rekommendera. Filmen är snart 40 år gammal och utvecklingen av catch and release har utvecklats en hel del sedan filmen spelades in.

Filmen gädda som nu är digitaliserad från master-tejpen i formatet 1”C finns nu att se på Youtube. Länk till Youtube: https://youtu.be/3PRjj4IjZNE

Fiskehälsningar
Christer och Pär

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera