Annons

 i Eko/Miljö

Att sillfisket stoppas under fyra månader i Östersjön i sommar får stora konsekvenser för både det lokala näringslivet och yrkesfiskare i Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamn. Nu har de tre kommunerna gått samman i en gemensam protest för att få regeringen att hjälpa de drabbade.

– Vi vill att de hjälper oss att hitta en möjlighet att kunna bedriva fiske trots att det är ett beslut taget, säger Stefan Olofsson, näringslivschef.

För några veckor sedan samlades representanter för Sölvesborg, Simrishamn och Karlskrona kommun för ett krismöte efter EU:s beslut att stoppa allt sillfiske under fyra månader i sommar för att skydda den hotade Östersjötorsken under dess lekperiod.

Sedan dess har de tre kustkommunerna samlat in data på vad sillfisket betyder för både besöksnäringen och för yrkesfiskarna under den aktuella perioden. Inom kort kommer de lämna en gemensam skrivelse till regeringen och EU.

– Fisket under den här perioden är oerhört viktigt för fiskarna men även för besöksnäringen. Sölvesborg är starkt förknippat med fisket och ett stopp skulle göra att fisket försvinner härifrån, säger Stefan Olofsson.

Läs mer här -> SVT

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera