Annons

 i Vertikalfiske

En höst för inte länge sen med ganska svårt fiske på Glafsfjorden i Värmland kom det efterlängtade hugget i en brant. Siktet var inställt på gös och de första metrarna trodde vi båda i båten att så var fallet. Men icke, den efterlängtade gösen var en lake.

Ett klockrent hugg på en blå Fin-S. Vertikalfiskad efter alla konstens regler. Laken har funnits kvar i mitt minne som en rolig händelse men nästkommande vår vid vertikalfiske efter gös, i ett svagt strömmande sund i en helt annan sjö, händer samma sak igen. En tjusig tjock liten lake nappar, denna gång på en Shaker. Ett par dagar efteråt när jag fiskar med min vän Andreas Dybedahl är det repris. Andreas krokar en riktigt fin fisk i fyrakilos klassen, också på en Shaker. Kulmen på detta fiske sker några dagar senare när jag vid gössöket lyckas få hela fem st lakar, vertikalade efter konstens alla regler på samma ställe och under en period på kanske en och en halv timme. Sju lakar på vertikalfiske på tre turer, ja, inte illa alls.

Kanske är det så att vi som gillar vertikalfisket tillsammans har en ny utmaning på gång. Att utveckla vertikalfisket efter lake. Vi har använt samma utrustning och metoder som vid gösfiske, dvs ca 20 grams huvud, gummijigg och stingerkrok. Jiggarna har smörjts med Trigger X feromon. Vid ett par tillfällen har vi samtidigt använt fireballtackel och nors/ löja men samtliga lakar har tagit på jigg. Shaker i färgen Arkansas Shiner har dominerat som jigg. Fisket har skett vid botten med regelbundna dunk i botten. Laken uppskattar säkert att man annonserar sitt bete lite mer än vanligt, så mycket bottenkontakt med betet borde vara ett hett tips. Generellt har det funnits stora mängder löja och även nors på platserna där vi fått fisk. Att fisken varit på födosök är högst troligt. Vattnet har i alla fall varit svagt strömmande. Alla fiskar har nappat mellan 21.00 och 23.00, dvs när mörkret lagt sig eller i skymningen. Nappen är ganska diskreta, men i undantagsfall smäller det bra i grejorna.

Det här fisket är roligt, riktigt skoj, lite bättre lakar är riktigt ettriga och gör ofta sköna rusningar mot botten. Vatten som Klarälven, Dalälven mfl som håller bra med lake är säkert idealiska att testa på. Här finns det redan skickliga metare som når framgång vid riktat mete efter lake så varför inte vertikalfiske? Detta är våra erfarenheter, dela gärna med dig av dina. Vem vet, kanske är laken lika vanlig i vertikalsammanhang som gösen, om några år…  

//Jan O +FishEco 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera