Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö


På Storfiskbloggen skriver Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg om svårigheten att få in anmälningar på stora älvfångade laxar och havsöringar. Något som speciellt allas vårt gemensamma och viktiga storfiskregister blir lidande av. Ett ganska stort antal fiskar blir tyvärr aldrig registrerade av ett mycket enkelt skäl, sportfiskarna vill helt enkelt inte väga sina fiskar.

Många av dessa fångas dessutom i vatten som t.ex. Emån där det sedan många år är kutym att släppa tillbaka fisken, helst utan att ens ta den ur vattnet. Här har det sedan länge varit relativt ointressant vad fisken väger, längd räcker. På Em har man dessutom räknat fram en genomsnittstabell där du snabbt kan se den ungefärliga vikten på din fisk om du bara har längden. Tabellen finns för både vår och höstfisk. Allt detta av ett enda skäl, omsorg om fisken.

Som Nicka riktigt påpekar så har man i många länder i Europa en annan syn på detta än vi nordbor. Här är längd en vitigare faktor än vikt. Nicka konstaterar också att detta nog är bra men att vi i Sverige har en lång tradition att väga fisken och att ett skifte till längd inte sker över en natt. Till det kommer att vikt är hela grundbulten i vår Storfiskregistrering. Nicka avslutar med en önskan till alla som inte väger sina laxar och öringar, i storfiskformat, att göra det. Nicka Hellenbergs omsorg om Storfiskregistret och vilja att ta i denna fråga hedrar honom, registret är verkligen viktigt, men detta är inte en framkomlig väg. Jag vågar påstå att det här problemet bara kommer att öka, det finns redan nu tendenser att vi mer och mer anammar det Europeiska tänket med att enbart mäta längd när det t.ex. gäller gädda och gös. Även dessa fiskar hamnar utanför registret, vilket inte borde ske…

Jag tror att vi istället ska se till vad som är bäst för fisken och försöka hitta vägar att registrera dessa viktiga stora fiskar ändå. Eftersom jag propagerar för ett modellskifte, från vikt till längd, vill jag istället hävda att det är lika bra att köra igång direkt! Börja registrera, uppmärksamma och premiera längden på fisken parallellt med vikt. När det gäller just svårigheten med havsöring och lax är detta det enda sättet att komma åt dessa fiskar, ingen tjänar på att det inte finns med i registret, tvärtom. Jag säger kör, eventuella problem löses under resans gång.  

//Jan O +FishEco

Läs Storfiskbloggen här  

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera