Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Nytt från Norr! Fina Lillpiteälven får både pengar och uppmärksamhet i nytt utvecklings- och restaureringsprojekt.

– Nu kör vi igång det 3-åriga LOVA-projektet “Utveckling av Lillpite älvdal” som är en förstudie som syftar till att undersöka möjligheten till utveckling kring Lillpiteälven efter att kraftverken är rivna. Under projekttiden kommer vi bland annat att inventera flodpärlmusslor och kräftor, inventera diken och göra elfisken. Vi kommer också att undersöka möjligheten för bildandet av ett fiskevårdsområde och ta fram en grund för en framtida fiskeplan för området.

– Jag som är projektledare heter Therese Lundin och har en lång bakgrund inom besöksnäring, fisketurism och fiskeutveckling. Det ska bli väldigt spännande att under projekttiden se vad undersökningarna resulterar i. Jag tror att utvecklingspotentialen är otroligt stor i både fisket och besöksnäringen i stort och inte minst är det den biologiska mångfalden som kommer att stå som vinnare. Lillpiteälven har en gång varit en laxförande älv och det ska bli otroligt spännande att följa utvecklingen när den får rinna fritt igen.

– Under v. 40 sker vattenprovtagningar med hjälp av eDNA. eDNA är en otroligt spännande metod för att få veta vilka arter som rör sig i ett vattendrag, och vi inleder projektet med den för att se hur vi ska gå vidare med resterande undersökningar.

Onsdag den 5/10 klockan 12.00 kommer vi att bjuda in allmänheten att delta och få lära sig mer om eDNA-provtagning. Givetvis kokar vi kaffe och håller igång en eld för alla som vill göra ett besök.

Kontakt
Therese Lundin
mail thereselundin4@gmail.com
telefon på 073-8067606.

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera