Annons

 i Magazinet, Spinn

Stora gäddor i älv, underbar natur och rätt förvaltning av fisket! Det är vad man får i Lycksele – ett gäddparadis som känns rätt på alla sätt!

– Jag börjar från början! Inledningen på mina resereportage är rätt lika, hoppas ni står ut, men för mig är det ett sätt att berätta som jag trivs med, orden kommer lättare… så, som vanligt. Jag sitter i bilen, det är nästan lite skämmigt att säga i dessa klimatförändringstider men jag gillar att köra bil, har alltid gjort. Det finns något avkopplande i det, nästan meditativt, vet inte varför men jag kan alltid se på min pulsklocka hur stressen minskar, hjärtat slår med längre mellanrum och välbefinnandet infinner sig. För varje lite längre tur har jag fyllt på min spellista, faktiskt gjort en ny kallad ”on the road”. Här trängs gammalt och nytt, Graveyard, RB Rainbow, som alltid The Clash, Sara Klang, Smashing Pumpkins och lite annat smått å gott. Den är tre timmar lång så det blir att sätta på repeat, min väg till gäddan är mycket längre än tre timmar denna gång…

Lycksele står det på GPS:en. Jag har längtat! Jag har under en tid haft kontakt med Daniel Robertsson och Linus Mörtzell som äger och driver guide och upplevelseföretaget Nordic Freshwater Experience. Vi har mailat, messat och pratat men aldrig träffats, nu är det dags å som jag har längtat! Det är något alldeles speciellt med de norrländska mörkare, prickigare gäddorna, det rena vattnet och luften. Till det så har jag fattat att båda killarna har ”passionen”. Det där smått förvirrade, ganska härliga och charmiga tillståndet där man alltid, dygnet runt, vill fiska, måste fiska! Å gärna efter gädda. I tre dagar ska jag jaga efter gröna norrlandsgäddor i Umeälvens många magasin, eller rättare sagt i två av dem. Det finns många men vi hinner inte med mer än två. Vi ska märka dom här gäddorna för ett forskningsprojekt, mer om det längre fram!

Milen går fort, Gävle, Höga kusten sväng vänster in i skogen… å många skogsmil senare parkerar jag bilen på Ansia Resort, inser att något måste vara fel! Har hamnat i något som bara kan kallas för lyxstuga! Känner mig nästan lite obekväm, jag är ju van vid att i bästa fall ha rinnande vatten i stugorna jag trakterar på mina resor… en snabb koll med Daniel som just äntrat mitt lilla chateau visar att allt är som det ska. Det är ju lågsäsong å Coronaskit på det, jag blev helt enkelt uppgraderad då det finns rätt många stugor lediga. Känslan övergår till belåtenhet, det gör ju inget att bo lite flott heller, även om det är ovant, golvvärme på muggen, jojo. Det är verkligen roligt att äntligen få träffa Daniel, den ena hälften av guideföretaget Nordic Freshwater Experience. Det är kväller och Daniel måste egentligen hem till barn o fru men vi blir sittandes en stund för att prata dagarna som kommer, Daniel får ett litet glas öl, jag får ett stort. Det ser bra ut! Väder och vind är på vår sida, vi är nu i andra veckan av oktober, visst är det lite kyligt men inte så det stör, snarare tvärtom, friskt å härligt. Det nästan luktar gädda i luften…

Nästa dag vaknar jag tidigt med ett leende på läpparna. Vankar runt barfota i stugan, pillar lite på dimrarna, spottarna lägger ett perfekt ljus i rummet, njuter av golvvärme och kaffe och börjar fundera på varför jag aldrig blir klar med diverse renoveringar hemma. Man kan ju ha det som i den här flotta stugan… Nä, att snickra o hamra är inte min grej. Det får jag betala för å då går det långsamt när det kostar snickare varje gång…

Nu är det inte länge till ljusning. Daniel och nu också Linus kommer förbi för att hämta upp mig, vi hälsar och skrattar, men det blir ingen kram. Jag saknar verkligen att krama folk. Det här är ju mina nya vänner, det är så gott att slå armarna kring en kompis men det går ju inte längre. Det är en bit att åka till vårt första magasin i Umeälven å vi tjattrar på under färden. Jag vill som vanligt veta allt! Vi befinner oss i en region där det finns ”virgin pikes” och på det här och andra magasin i älven har grabbarna ett gäng fina fiskar på 115 cm och över. Här finns gäddor som aldrig sett ett bete! Något som blir allt ovanligare i faktiskt hela världen och som triggar fiskesuget än mer! Å är det inte märkligt det här med att fisket förbrödrar. Jag gillar verkligen dom här grabbarna, unga, vill mycket å kan fiska! Inget snack om det!

Grabbarna grus-Daniel och Linus

Vi är äntligen på sjön, eller älven rättare sagt! Idag fiskar vi på Umgranselesträckan i Umeälven där herrarna är de enda som har rätt att guida och sjösätta egen båt. Här trängs vi minsann inte med andra båtar. Vattnet har en genomtänkt förvaltning, fiskevårdsområdet tillåter endast hullinglöskrok och begränsat uttag av fisk. Ett arbete som mycket kan tillskrivas fiskevårdsområdets ”starke man” Kenneth Klintefelt. Jag vet att killarna vill visa älven från sin bästa sida och vi far direkt till ett säkert kort. Ett lite större område som håller en fiskodling, en absolut gäddmagnet. Här finns alla djup från en till femton meter, sköna kanter med mycket betesfisk och grymma grundare gräsflak som bara skriker gädda! Vi startar ganska djupt och trots att jag vill hänga på bly och dänga en jigg försäkrar Linus och Daniel att fisken går i mellanvattnet och gärna stiger till ett jerkbait! Jag är tveksam men lyssnar och lyder såklart, man ska imitera och kopiera dom som kan, sen kan man experimentera själv. En regel jag tjatar om men som alltid är en genväg till framgång. Vattnet är ganska mörkt, ljuset är inte det bästa, så jag väljer en BJ i vår egen färg Ärtsoppa, lysande gul. Jag vet faktiskt inte om det var mitt första eller andra kast men pang! Det sitter en fisk! Jag har skrivit det förut, det här får bara inte hända! När det startar bra brukar det nästan alltid bli katastrofdåligt därefter, fiskegudens elakaste sätt att retas på… men icke! Vi har kontakt på kontakt, vi snackar gäddnirvana! Vi landar gädda efter gädda, huggen är inte att leka med och jag går in i min egen bubbla, bara njuter, kastar, drillar och skrattar!

Grabbarna är inte nöjda ändå, jag har sett det förut! Den där prestationsångesten som kommer när man tycker att man inte lyckas visa sitt vatten från bästa sidan. Jag blir helt häpen, det här är verkligen ”bra skit” och inser att jag verkligen är på ett vatten vars like jag inte sett på många år… Guideångesten handlar om stor fisk såklart, det här är ett vatten som håller många metersgäddor och långt däröver. Många av fiskarna vi fångar ligger mellan 85–95 cm men just idag gäckar meterskrokodilerna… Det gör mig inte ett dugg men jag fattar såklart, Linus och Daniel vill lyckas med stor fisk, det vill i grund och botten alla guider, såklart, jag fattar. Daniel byter till wobbler, första fisken som tar är stor, i mina ögon fisken vi letat efter! Vi väger in den till bara en betesfisk under 10 kilo bara 105 cm lång! En fantastisk fisk, grabbarna blir lite gladare, men inte helt!

En magisk fisk!

Innan jag berättar mer om fisket måste jag få in lite om det forskningsprojekt som Daniel och Linus utför tillsammans med fiskforskaren och universitetslektorn Pär Byström från Umeå universitet.

Alla fångade gäddor i just det här magasinet märks med en så kallad PIT tag som förs in i gäddan via en kanyl och som sedan efter återfångst kan läsas av med en apparat (se film här). Fiskarna vägs och mäts vid fångsttillfället och får en egen identitet. Med den här märkningen kan man sedan göra ett antal undersökningar vid återfångst. Hur mår fisken, vad har den för tillväxtkurva, hur stort är beståndet, ökar eller minskar det? Eftersom det finns fiskodling i detta vatten är det också intressant att se hur ett sannolikt näringsfattigt vatten (generellt för många kraftverksmagasin) påverkas av tillflödet av näringsämnen från just odlingen. I fall med näringsfattiga kraftverksmagasin kan fiskodling faktiskt vara positivt för en gångs skull, bidra till livskraftigare fiskbestånd. Gäddan är en i många fall outnyttjad sportfiskeresurs i stora delar av norra Sverige och det är extra kul att man lyfter och forskar på denna och inte bara fokuserar på fisk med fettfenor. Vi får hoppas att det här är ett projekt som får många syskon och kusiner runt om i Sverige. Mer forskning kring gäddan behövs!

Gäddmärkning i Lycksele!

Ja! Nu är vi tillbaka på älven! Vi byter område, gör en rejäl förflyttning, vi har hela två mil magasin för oss själva! Vi besöker många kanter och djuphålor, i de vi hittar betesfisk hittar vi också gädda. Sköna stenhårda hugg! Jag har bytt bete nu, Bustrarna får vila, jag vill ner under betesfisken eller fiska mitt i stimmen. Det är det som gäller å det betyder jigg och bly. En Judas Mouse (Miuras Mouse men med jiggkropp istället för original twintail) får det bli och se på attan… den gillar verkligen Umegäddorna. Vi drillar på och min gamla tennisarmbåge börjar göra sig påmind, ett ont gott tecken på bra fiske.

Nästa dag fiskar jag och Linus själva, Daniel måste på sitt andra jobb som snickare men kommer att ansluta igen imorgon. Linus och jag väljer att fortsätta att leta kring hålor och kanter. Gårdagens mängdfiske bytts idag mot mer detektivarbete men vi lyckas ändå fånga många gäddor, vi passar på att göra en livesändning på FB… Något jag i grund och botten älskar, att använda all sin kunskap, lägga pusslet, läsa vattnet leta betesfisk och vips, vi är i kontakt med stor fisk! Ett av dom få av resans slackhugg resulterar i totalt stopp när jag reser spöet. Fisken stånkar och går djupt, vill inte in och vid båtkanten men fortfarande en bra bit ner i vattnet kliver den av! Vi ser den aldrig men vi vet båda att jag sumpat den första stora chansen till en riktigt flott fisk. Vi pratar sannolikt en plussare!

Jag är van, 2020 är mitt värsta stolpe ut år någonsin. Samma elände hände i Arjeplog, samma hände i Råneälven… men men… jag är van säger jag men är jag det? Det är nog så att man aldrig riktigt vänjer sig, kanske snarare lär sig att hantera det för säga vad man vill, det gör ont, både i själen och i kroppen… så är det bara. Linus vet vad som behövs, strandhugg, tända eld, Muurikka fram, lite renskav med tillbehör och såklart kolsvart kokkaffe på elden. Sen påt igen!

När vi avslutar denna andra dag kommer vi överens om att testa ett annat magasin. Det blir några minuters extra morgontrailning men jag är på! Det är ju så galet kul att testa nytt. Idag får jag återigen bekräftat hur viktigt det är med lokalkännedom, att kunna sina vatten, speciellt om man dessutom är guide. Vi testar först några grundare ställen med vegetation men kan konstatera att gäddorna som gillar att stå lite grundare på gräsflaken flyttat även här. Plan B blir som de andra dagarna att leta betesfisk som klumpat ihop sig lite djupare. Vi träffar rätt på första stället! En del av den gamla strömfåran, ett ganska smalt men djupt sund mellan några öar är brutalt bra! Ännu en gång är det blyad jigg som gäller och vi får kontakt direkt. Fisken står på kanterna och smått pelagiskt under betesfisken. Ofta hinner inte jiggen sjunka mer än någon meter när det smäller på droppet, kolla här!. Tekniken är superenkel, kasta, låt sjunka, veva fem sex vevtag, låt sjunka, pang! Vi dubbeldrillar, trippeldrillar… det är magi. Igen! Gäddnirvana finns i Lycksele, så är det bara!

Magiskt fiske!

Ja! Mina dagar är över, ni måste tro mig, det här är en av mina mest lyckade resor på mycket länge. Jag har fiskat två magasin som båda bjuder på roligt mängdfiske med chans på 120+ fiskar! Vi har tappat räkningen på antal fiskar men det närmar sig ett 100: tal på tre dagar, kan vara fler. Adrenalinet sitter kvar i skallen och jag sträckkör hela långa vägen hem, spellistan är lika bra nu som på vägen upp å jag myser å ler. Jag tänker skicklig guidning, friluftskäk de luxe och två killar som gör allt för sin gäst, äkta servicekänsla, sånt går inte att fejka! Kan det bli bättre!

Ps, jag har redan bokat fiske med grabbarna grus nästa år.

 

Faktaruta

Nordic Freshwater Experience AB

Ägs och drivs av Linus Mörtzell och Daniel Robertsson

Guidebåt: Alumacraft 17 fot

Hemsida: https://www.nordicfreshwaterexperience.com/

Kontakt: +46 730 340 551 Linus +46 768 495 398 Daniel kontakt@nordicfreshwaterexperience.com

Rekommenderat boende Ansia Resort

Fler nyheter hittar du här!

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera