Annons

 i Spinn

Fiskeguiden Christian Jansson hade igår en Mälargädda i båten med proportioner redaktionen aldrig hört om förut. Hela 136 cm lång! och 15040 gram tung, fångstman Håkan Kyller. Vikten är imponerande men längden är absolut helt makalös för Mälaren och vilket vatten som helst egentligen. Så här berättar Christian själv…

Godmorgon alla, det är lördag morgon och klockan är 05:20 men jag har svårt att sova efter den magiska fisken Håkan Kyller fick igår.

Med mig på gårdagens guidning hade jag Ola, Johan och Håkan, alla har fiskat tidigare lite sporadiskt.

Vi tuffar ut från bryggan och har en frisk och kall nordan vinden.

På första stoppet får Ola en fisk efter några få kast, det här blir bra tänker jag. Men det blir två sega timmar utan fisk. När sedan Ola tar fram skeddraget då börjar det hända grejer och han får flera snabba fiskar. Johan jobbar på medan Håkan får trasel på trasel så jag får jobba med att trassla upp och knyta om linor.

Jag säger åt grabbarna att nu ska vi nöta en fläck lite längre ut som brukar hålla bra med fisk och stor fisk. Direkt får Håkan en 3kg och straxt står både Håkan och Ola med böjda spön, Olas är en 2kg som han själv tar hand om. Jag har sett Håkans spö och den virvel som blir 10m bort, nu är det stor fisk säger jag till grabbarna och hämtar håven. Vi landar fisken odramatisk och jag blir helt chockad när jag ser gäddan i håven. Den är så sjukt lång och skallen är gigantisk. Det är inte tal om att nå ner med tången till draget utan vi pillar ut det genom gälarna. 

Jag väger fisken i håven och tror inte det är sant när den visar närmare 17kg! Vi väger om fisken flera gånger liggandes i håven och alla fyra kontrollerar, när vi har dragit av håvens vikt så kan vi konstatera att fisken väger 15.04kg och den tog ett blankt 36g skeddrag från Blue Fox, snacka old school. Längden är magisk då den liggandes är lika lång som mät dekalen och när Håkan håller i fisken och vi mäter den med ett av spöna som vi senare kontroll mäter på så är den otroliga 136cm, det kan fela någon mm.

Det här var en gädda på toppen av sitt liv, den var i sån otrolig kondition inte trasig efter leken inga skador utan i prakt slag med en buk full sv fisk. Vi hanterade fisken mycket varsamt och  skeddraget satt fint i käften på den som vi lätt kunde lossa. Efter att villat i håven så simmade hon lugnt tillbaka ned i djupet.

Vi har dokumenterat allt med flera bilder och det finns film även på drillning och håvning. Det kommer vi lägga ut längre fram.

Och fisken är fångad på Mälaren, det är en av dom  största Mälargäddor jag har hört talats om!

Vilken fantastisk glädje och upplevelse att få ha varit med och se en gädda i det slaget fångas och sättas åter, att dess utom ha guidade till den gör inte saken sämre.

Vi avbryter dagen redan 13:30 då har vi landat 16 gäddor med några 3-5kg gäddor och resterande runt 1-2kg, vi är  mer än nöjda med dagen.

Grattis Håkan till en magisk fisk.

Christian Jansson
Sjö & Havsguiderna 
0703341367
christian@sjohavs.se
www.sjohavs.se

Ps, du har väl inte missat senaste numret av +MagazineFishEco

Läs på dator eller tele här -> +MagazineFishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!