Annons

 i Trolling

I Sverige finns nu regler för att vild lax fångad på trollingfiske i Östersjön skall sättas tillbaka, laxguider, trollingfiskare och andra sportfiskare har snabbt anpassat sig till dom nya reglerna och det verkar faktiskt som om många rutinerade laxfiskare även uppskattar dom.

I hela världen har sportfiskeindustrin förstått att det är en sportfiskeupplevelse man säljer, inte fisk för frysen, det har nu nått även Sverige… Tyvärr kan man inte se någon liknande förståelse för samma laxar när dom väljer att simma utanför våra svenska vatten. De senaste dagarna har det återigen tävlats i laxfiske utanför danska Bornholm. Knappt 400 båtar har under dessa dagar avlivat mängder med lax, kanske så många som 1000 fiskar. Här finns en stor del vildfödda laxar från svenska älvar. Poängsystemet som används i tävlingen gör det inte lätt att se exakt hur många, det kanske också är avsikten. Samtidigt ser vi fortfarande problem i många av dom svenska älvarna och åarna där merparten av dessa laxar är födda. Här lägger staten, kommuner, organisationer och enskilda laxvärnare tusentals timmar och miljoner på att stärka bestånden. Enstaka goda år och bra trender för vissa älvar får aldrig förväxlas med att faran för laxen på något sätt är över. 

Personligen har jag stora problem att se vad detta har med sportfiske att göra och är starkt bekymrad över att detta kopplas ihop med begreppet sportfiske. Svenska tävlingsarrangörer har nu under ett par år visat att det är fullt möjligt att tävla i trollingfiske efter lax och att sätta tillbaka den vilda och behålla den fenklippta odlade fisken, om så önskas. Det är mycket märkligt, kanske rent av provokativt, att de danska tävlingsarrangörerna inte kan göra detsamma.

//Jan O FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!