Annons

 i Notiser

Sprattlande färska Sveriges sötvattensfiskar är inte bara ett praktverk med oförglömliga fotografier och fascinerande faktatexter. Det är också fullbordandet av en till synes galen idé.

Fotografen Jörgen Wiklund hade tröttnat på sitt bildskapande och kände ett starkt behov av att göra något nytt. Något helt nytt. Det var då han började studiofotografera levande fiskar från traktens vattendrag. Han pillade med löjor och baxade med gäddor och när traktens fiskfauna var förevigad kunde han inte sluta.

Fyra år senare är ett unikt fotoprojekt – från lax till simpa – avslutat och fångat mellan bokpärmar. Sveriges sötvattensfiskar presenterar sjöarnas, åarnas och älvarnas invånare precis så vackra, burleska, söta och monstruösa som de faktiskt är i sitt rätta element. Men framförallt: de kommer nära på ett sätt du aldrig upplevt förut.

Till detta har Mats Ottosson skrivit faktatexter som presenterar samtliga de femtio fiskarter som har fasta stammar i våra insjöar, åar och älvar. Tjugo av dem levandegörs även i längre texter. Här får du en helt ny bild av fiskarna du trodde att du redan kände, som abborre och gädda, lax och öring. Men du möter också arterna du inte visste fanns. Artnamnen du aldrig tagit i din mun. Ansiktsuttrycken du inte sett maken till. Kort sagt: här möter du fiskar som du aldrig mött dem förut. Och allt började en februaridag år 2016:

– I garaget stod ett tomt akvarium riggat. En snabbtur ner på älven gav mört 3, snorgärs 2, abborre 1. Hem igen. I med älvvattnet och en mört. På med blixtarna och smash, bom, bang, där var man igång! Resultatet? Hemskt! Var fanns fisken? Fotot visade grummel, två gamla löv samt ett självporträtt som reflekterades i glaset.”

Det blev, som framgår av bokens bilder, bättre sedan. läs mer på Avium förlag!

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera