Annons

 i Eko/Miljö

Fisken som skattades högt av romarna sticker ut lite från mängden, Rödstrimmig mullus, en relativt ovanlig fisk i våra svenska vatten

Det är en fiskart som vanligtvis gillar varmare vatten, men kommer ibland med varmare strömmar till västkusten under sensommaren och hösten. Att man nu finner den här fisken redan i juni i våra vatten hör inte till vanligheterna, men så har sommarvärmen kommit tidigt i år med.

Dyker man på grunda bottnar på sensommaren, kan man ibland se den Rödstrimmiga mullusen simma i små grupper och rota runt på botten med sina två skäggtömmar. Fisken är också speciell för den kan snabbt kan skifta färg och bli alldeles rödflammig om den blir skrämd eller upphetsad.

Arten finns också beskriven från antiken, där den var en populär matfisk hos romarna. Husvärden höll fiskarna levande i kar, för att gästen därefter kunde välja vilken fisk han eller hon ville ha. Därefter la värden fram vald fisk framför gästen, för att de sedan fick se på medan fisken dog. Det här gjorde man som ett skådespel, 
i-och-med fisken skiftar färg och blir röd när den dör.

Mullusen som nu går i ett uppvärmt akvarium i Havets Hus, är fantastisk att titta på då den går över botten med sina två skäggtömmar och letar efter mat. Den hittades utanför Grundsund på cirka 4 meters djup av en lokal fiskare. Den lät sig väl smaka när det serverades råa räkor redan andra dagen i huset och vi hoppas den kommer trivas. För något år sedan hade vi två små mullusar, men årets är stor nästan 20 cm.

Rödstrimmig mullus är en av de fiskarter som förmodligen kommer att bli vanligare i våra vatten tack vare växthuseffekten. Växthuseffekten gör att våra hav blir successivt varmare vilket ger mer livsutrymme för sydligare arter att slå sig ner i våra vatten.

Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera