Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Miljoner putsarfiskar dör i norsk laxodling! Av dessa kommer 100 000:tals eller ännu fler från Sveriges västkust! Det här är inget annat än ytterligare en biologisk tragedi under uppsegling kring norsk laxodling!

Svenska skärsnultror, berggyltor och stensnultror fångas på Västkusten för att köras till Norge där de ska äta parasiten laxlus på norsk odlad lax . Dagens Nyheter rapporterar att som mest exporterades 2013 och 2016 knappt en miljon läppfiskar per år till Norge.

Totalt användes 34 miljoner putsarfiskar från olika håll förra året. Så gott som alla fiskarna dör efter att laxen nått sin slaktvikt efter 18 månader. Fiskarna dör av virus och bakterier men i de flesta fall av den mekaniska lusbehandlingen där laxen förenklat “spolas ren” från lus.

Konsekvenserna för dessa bestånd av olika putsarfiskar som i vanliga fall skulle levt ett “vanligt” och mycket längre liv utmed våra kuster är okända men man ser en minskning av flera arter enligt SLU men forskningen är fortfarande oklar och det kommer behövas mer studier.

Det här är inget annat än ytterligare en biologisk tragedi under uppsegling kring norsk laxodling!

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera