Annons

 i Mässor, Notiser

Under uppväxten var fisket en självklarhet för Emilie Björkman. Vid 15 års ålder blev hon kär i flugfiske och nästan ett decennium senare fångade hon sin första vilda Östersjölax. Emilie är idag programledare för SVT-serien Fiskeliv och vid sidan av programledarjobbet driver hon sitt eget företag inom flugfiske. Som om det inte vore nog släppte Emilie dessutom nyligen flugfiskedokumentären Home Rivers Recycled – en berättelse om kärleken till naturen och handlingen att föra en passion vidare genom generationer.

– Jag är uppvuxen i en jakt- och fiskefamilj och därför har fiske varit en naturlig del av min uppväxt. När jag var liten blev det mycket metefiske som sedan gick över till gäddfiske och öring när jag blev äldre. Jag har under åren testat andra aktiviteter men fisket har alltid följt med mig och varit en trygg punkt att falla tillbaka på, säger Emilie Björkman.
Om man ska göra en film och lax så får man räkna med att det finns en del utmaningar. Den största utmaningen har helt klart varit att få lax. Det är många faktorer som ska klaffa – rätt väderförhållanden, rätt plats och tidpunkt. Dessutom small det till och blev värmebölja i slutet av juni, vilket gjorde att vi fick skjuta upp inspelningen. Planen var att filma i 10 dagar, men det blev en hel sommar.

– Vi ser en försiktig positiv trend gällande östersjölaxen men det finns fortfarande faktorer som gör laxen hotad. Under Covid-19 exploderade utelivet och därmed även fiske som hobby. Det är därför betydande att belysa vikten av hållbart fiske och att sätta rätt fiskeregler utifrån vattnets och fiskens förhållanden.

– Det finns för många fina platser för flugfiske i Sverige vilket gör att jag inte kan välja. Men mitt nästa fiskeäventyr vill jag lägga i Laino. Det finns inget ställe där jag känner mig mer hemma än vid norrlandsälvarna.

Jag tror att filmen passar många. Dels personer som är intresserade av laxens historia och fiskevård i stort, dels den som vill bli inspirerad till att fiska lax. Men jag tror också det kan finnas en stor igenkänningsfaktor hos småbarnsföräldrar när det kommer till att kombinera sin stora passion med det berömda livspusslet, avslutar Emilie.
Home Rivers Recycled är en flugfiskedokumentär som spelas in vid de vilda älvarna i norra Sverige under sommaren 2022, ovanför polcirkeln och under midnattssolen. Berättelsen kretsar kring kärleken till naturen och handlingen att föra en passion vidare genom generationer. Bakom filmen ligger mycket passion, hårt arbete och en del utmaningar.

Dokumentärfilmen porträtterar även den ojämförliga livsstilen som kommer med flugfiske efter lax och människor som ägnar sina liv åt att förstå och stödja denna spektakulära art. Östersjölaxen är en sann överlevare som gick från randen av utrotning i början av 1990 till att man nu kan se en liten men positiv trend gällande laxens överlevnad.

Emilie är en erfaren fiskare och har upptäckt många platser i Sverige, men när hon fick frågan om Sveriges bästa plats för flugfiske blev svaret svårt.

Möt Emilie Björkman på Sportfiskemässan
Den 16–19 mars deltar Emilie Björkman på Sportfiskemässan i Stockholm. Tillsammans med laxgurun Lars Munk kommer hon berätta mer om svenskt laxfiske samt visa den nysläppta dokumentärfilmen Home Rivers Recycled.

Ackreditering
Om du som journalist vill bevaka Sportfiskemässan ansöker du om ackreditering här.

Kontakt
Sportfiskemässan arrangeras av Easyfairs. För mer information och intervjuer kontakta Agneta Brunell, projektledare för Sportfiskemässan, 070 827 70 43, agneta.brunell@easyfairs.com.

Sportfiskemässan är den största mässan i Sverige inom sportfiske. Här träffas människor med gemensamma intressen för att titta på nyheter, prova på aktiviteter, tävla, titta på båtar och boka fiskeresor. Vidare har mässan ambitionen att öka intresset för sportfisket och främja fiskevård. Mässan har starka samarbetspartners inom företag, organisationer – och skolor och arrangeras av Easyfairs. Sportfiskemässan arrangeras på Stockholmsmässan den 16–19 mars och sker parallellt med Allt För Sjön. Läs mer här: www.sportfiskemassan.se.

Relaterade länkar
Sportfiskemässans hemsida
Besök nyhetsrummet

Om Easyfairs

Easyfairs organiserar och genomför event som ger professionella aktörer möjlighet att tillsammans blicka in i framtiden.

Vi arrangerar i dag över 200 event i 14 länder (Algeriet, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland) och driver åtta mässanläggningar i Belgien, Nederländerna och Sverige (Antwerpen, Gent, Mechelen-Bryssel Nord, Namur, Gorinchem, Hardenberg, Malmö och Stockholm).

Vår målsättning och det vi brinner för är att ”easifiera” livet för våra kunder och öka ROI:n både finansiellt och tidsmässigt genom en heltäckande strategi, avancerad teknik och kundorienterade upplägg. Våra digitala lösningar och system erbjuder unika möjligheter till effektivt nätverkande och affärsmöjligheter året runt.

Easyfairs Group har 700 engagerade medarbetare, utnyttjar de bästa marknadsförings- och IT-verktygen och utvecklar varumärken som möter våra intressenters behov.

Under 2018 utsågs Easyfairs till ”Entrepreneur of the Year®” i Belgien och vann erkännande som ett Deloitte ”Best Managed Company” och ”Great Place to Work”. För fjärde året i rad tilldelade Deloitte Easyfairs status som ”Best Managed Company” 2022.

Företaget rankas idag som nummer 17 på listan över världens ledande mässföretag.

Besök framtiden med Easyfairs och läs vidare på www.easyfairs.com.

För ytterligare information, kontakta:

Anne Lafère

Group CEO

anne.lafere@easyfairs.com

Matt Benyon

Group CEO

matt.benyon@easyfairs.com

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera