Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö

MCS:s nya krav för certifierade fisken gäller så kallad hajfening, att man skär av fenor på hajar medans de fortfarande lever, samt erbjuder en lösning på utmaningen med att en fiskebåt kan fånga både certifierad och icke-certifierad fångst under samma fisketur.

Detta är några av nyheterna som nu ingår i MSC:s uppdaterade fiskecertifieringsprocess. Ändringarna berör intressenter inom fisket och är resultatet av ett mer än 24 månaders långt samråd med branschen och experter.

Här är ändringarna:

  • MSC löser en utmaning som främst rör fiske av tonfisk. Det kommer framledes inte vara tillåtet att exempelvis fiska med ringnot på både frisimmande stim av tonfisk (certifierade) och tonfisk (icke-certifierad) kring fiskaggregerande redskap (FAD:s) under en och samma resa. MSC arbetar också intensivt med tonfiskindustrin och forskare för att stödja en mer hållbar användning av FAD:s.
  • MSC stärker kriterierna för så kallad hajfening. Företag eller organisationer som dömts för hajfening under de senaste två åren kommer inte att vara berättigade till MSC-certifiering. Om det finns bevis för hajfening kommer fisket att suspenderas om inte det skyldiga fartyget tas bort från certifikatet. Detta stärker MSC: s åtagande att det inte får förekomma hajfening inom certifierade fisken, men innebär också att en hel flotta inte behöver förlora sin MSC-certifiering på grund av överträdelser gjorda på ett enskilt fartyg.
  • MSC kräver nu mer information om hur förbättringar levereras av ett certifierat fiske. Certifieringsföretagen kommer nu att behöva ge mer detaljerade förklaringar för hur ett fiske har förbättrats för att uppfylla certifieringsvillkoren. MSC har också publicerat en ny villkorslogg, vilket gör det lättare för alla att granska fiskets framsteg när det gäller att leverera förbättringar som krävs för certifiering.

– Dessa förändringar återspeglar feedback från en rad intressenter inklusive ideella organisationer, fiskeorganisationer och certifieringsföretag. De är utformade för att se till att certifieringsprocessen är robust, effektiv och transparent. Vi är tacksamma för alla bidrag vi har fått som gjort det möjligt för oss att adressera oron och samtidigt säkerställa att certifierade fisken kommer att klara av förändringarna, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och östersjöregionen.

Ändringarna träder i kraft från och med den 25 september 2020, med undantag för ändringarna avseende redskap som kommer att gälla från den 25 mars 2023 för redan certifierade fisken, och de certifieringsprocesser som inleddes före den 25 mars 2020.

En fullständig beskrivning av uppdateringarna till Fisheries Certification Process version 2.2 är tillgänglig i dokumentet “Summary of changes” publicerat på msc.org.

Om Marine Stewardship Council (MSC)

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation vars vision är ett levande hav med fisk för både denna och kommande generationer. Därför har MSC ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bidrar till att skapa en hållbar marknad för fisk och skaldjur.

MSC:s miljömärke på en produkt innebär att fisken eller skaldjuret kommer från ett fiske som certifierats av en oberoende certifierare enligt MSC:s vetenskapligt baserade miljöstandard för hållbart fiske. Fisken eller skaldjuret ska även vara fullt spårbar till ett hållbart fiske.

Fler än 300 fisken i över 30 länder är certifierade enligt MSC:s standard. Dessa fisken fångar runt 15 procent av den årliga globala fångsten av fisk och skaldjur. Mer än 36 000 fisk- och skaldjursprodukter världen över bär MSC:s miljömärke. För mer information besök www.msc.org/se.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!